Actualitate

Veste importanta pentru locatarii blocului distrus de explozie. Ce decizie a luat Primaria – VIDEO

Publicat: 08 aug. 2016
1

@ Primele date aparute dupa explozia devastatoare din Copou arata ca imobilul din strada Vascauteanu ar putea fi consolidat @ Muncipalitatea a cerut celor de la compania E.ON sa-si ia toata masurile pentru a reface instalatia de gaz din zona @ Locatarii insa nu-si pot ridica ajutoarele de urgenta din cauza birocratiei excesive a statului roman

Chiar daca expertiza privind explozia blocului de strada Vascauteanu va fi gata la finalul anului, autoritatile locale au luat deja o serie de masuri. Conform sefilor din Primaria Iasi, in cel mai scurt timp se va trece la consolidarea imobilului care a sarit in aer la inceputul saptamanii trecute. Conform primelor date, explozia s-a produs in urma unei acumulari de gaze care au ajuns in subsolul imobilului. Expertii chemati sa elucideze misterul au luat timp de mai multe zile probe, iar compania E.ON Gaz, principalul vinovat de
producerea tragediei, s-a angajat sa ofere cazare famililor ramase fara locuinte.

„A trecut o saptamana de la tragicul eveniment. In sfarsit s-au gasit cauzele care au dus la acea explozie. Ce s-a intamplat acolo? Se pare ca gazul a migrat in niste conducte abandonate in subsolul blocului, dintr-o defectiune a operatorului de gaze din zona Iasului si in urma unui incident nefericit a explodat. Doua persoane au murit, iar alte patru sunt in stare destul de grava. Noi am luat primele masuri, asa cum au fost ele prognozate. Am facut anchetele sociale, am oferit o suma de bani fiecarei familii, cate 3.000 lei in regim de urgenta. Ce a facut operatorul de gaz? Pe langa partea tehnica de scoatere in evidenta a calitatii lucrarilor facute acolo, unde a fost defectiunea si cum se acopera ea, a inceput sa ia legatura cu familiile in vederea crearii conditiilor de cazare, atat prin plata chiriilor sau prin gasirea unor locuinte convenabile pentru cei care nu si-au gasit singuri sa inchirieze un apartament, urmand a lua masurile privind protejarea cladirii. Constructia urmeaza sa fie stabilizata, dupa care va incepe partea de expertiza tehnica, proiect tehnic si inceperea lucrarilor de consolidare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Intreaga zona va fi refacuta

Primarul a mentionat ca municipalitatea va da companiei E.ON toate autorizatiile pentru ca sa poata lucra la reconstructia retelelor din zona. „Tinem in permanenta legatura cu locatarii de acolo si vom incerca sa gasim cea mai rezonabila solutie pentru ca viata lor sa mearga intr-o maniera buna mai departe. Nu vreau sa intru in polemici de natura politica. Nu transform o tragedie intr-o batalie politica, dupa cum vor unii. Primaria municipiului Iasi nu poate lasa sa fie atentionata de Curtea de Conturi sau de DNA ca investeste acolo unde legea nu-i da voie. Acolo este raspunderea celui care opereaza si va trebui sa-si asume toate aceste costuri, pentru a putea reface viata intr-o stare de normalitate a celor care o mai au. Cercetarile penale vor trebui sa spuna ce s-a intamplat si cine raspunde pentru pierderea vietilor omenesti si a bunurilor. Stam aproape cu cei implicati acolo. E.ON va primi autorizatia de interventie pentru a reconstrui toata instalatia de distributie de pe strada Vascauteanu si in regim de urgenta se va da si autorizatia de reconstruire a imobilului. Dupa finalizarea profilurilor metalice, toti locatarii vor putea intra in locuinte. Am dat ordin de interzicere a intrarii in cladire, pentru ca incepuse sa se miste si putea fi in pericol de prabusire in orice moment”, a adaugat primarul Mihai Chirica. Edilul Iasului a mentionat ca in perioada urmatoare toti furnizorii de utilitati vor fi obligati sa-si verifice la sange retelele de distributie din intreg orasul.

„Vom incerca sa demaram obligativitatea controlarii tuturor retelelor care ar putea duce la scurgeri de gaze in subsoluri de blocuri, pentru a indeparta orice fel de incident. Toti operatorii, indiferent ca vorbim de termoficare, apa, canalizari, telecomunicatii, vor trebui sa-si controleze integritatea acestor retele, pentru a nu permite accesul gazelor in subsoluri. Se vor naste si la nivel national chestiuni privind controlul operatorilor si distribuitorilor de gaze naturale”, a mai spus primarul.

Locatarii sunt purtati pe drumuri

Ramas fara locuinta in urma deflagratiei, actorul Florin Constantin a tinut sa bata obrazul autoritatilor care ii poarta pe drumuri. Acesta a aratat ca pentru a beneficia de acel ajutor de urgenta trebuie sa suporte un munte de birocratie. „Daca vrei sa-l ajuti cu adevarat, aplici exact tehnica si tactica inversa executarii omului. Fiindca tu ca institutie care ai datoria sa ajuti oamenii, esti exact institutia care executi oamenii. Daca stii sa trimiti exact acolo unde trebuie plicul negru al executiei ANAF, stii exact conturile omului ca sa i le blochezi si sa i le executi in caz de neplata chiar si a 50 de bani, atunci de ce cand trebuie sa dai omului un ajutor de urgenta stabilit prin lege, ai nevoie de atatea hartii, dovezi, copii, adeverinte si probe, incat nimeni nu mai apuca sa vada ajutorul? Stai linistit Domnule Guvern, nimeni dintre ai tai nici macar nu au mimat vreun interes pentru noi, nu stim procedurile si nu avem capacitatea de a ajunge pana la tine ca sa ne poti umili in cazul in care ti-am cere ceva. Stati linistiti oameni buni, timpul trece, lumea uita, avocatii si expertii sunt scumpi, putini dintre noi vor mai prinde vreun ajutor…Vreau acasa… dar nu in Romania”, a mentionat actorul iesean.

Comentarii
 • 3000 de lei este o suma foarte mica pentru cei care nu mai au nimic. Ce faci cu doar atatia bani când nu ai unde sa stai, nu ai cu ce sa te imbraci, când ai pierdut tot?

  • E foarte simplu: esti PREVAZATOR si-ti faci ASIGURARE! Ca un om modern si deschis la minte, nu ca o lepra comunista puturoasa care sta cu mana-ntinsa!

  • Cu ce ocazie sa ti refaca Primaria blocul ??? ??? ??? ???
   E-ON te-a aruncat in aer, E-ON sa iti refaca blocul !!!
   Du-te-n plm si i-ati ghearele de pe BANUL PUBLIC
   CAND SPUI PRIMARIE = SPUI BANUL PUBLIC !!!
   Te-a aruncat cumva PUBLICUL in aer ??? ??? ???
   Du-te in plm la VINOVATUL E-ON sa te despagubeasca !!!
   Eu platesc taxe si impoxite la PRIMARIE ca sa te intretin pe tine ??? ???

 • E-off sa-i cazeze la un hotel sau in alte apartamente, pe banii e-off.
  E-off sa consolodeze blocul, pe banii e-off.
  Apoi oamenii sa se mute inapoi in casele lor.

 • E-ON a modernizat instalatiile invechite si ruginite din otel inlocuindu-le cu tuburi din plastic.
  Practic reteaua veche a fost dublata cu una noua.Vechile instalatii au fost dezafectat(intrerupte) dar au ramas ingropate la locul lor.Daca vechile instalatii nu au fost intrerupte si izolate corespunzator atunci asemenea evenimente tragice se pot produce si la alte imobile.Vechile conducte care sunt paralele cu noile conducte vor prelua scurgerile de gaz in caul aparitiei unor avarii.Oricum si prinaria Iasi are o parte de vina intrucat a dat aprobari pentru asemenea proiect.

 • O fi Eon de vina ca toti fac lucrari langa retelele de gaz?Se rup conducte de gaz zilnic,de catre firmele care fac lucraripe baza autorizatiilor emise de primarie.Problema este complexa ,specialistii independenti isi vor spune punctul de vedere iar Primaria sa si faca treaba pana atunci sa ajute populatia afectata.

Adauga un comentariu