National

Veste importanta pentru toti barbatii din Romania

Publicat: 30 ian. 2015
1

Europarlamentarii vor sa limiteze consumul de alcool la nivelul tarilor Uniunii Europene. Astfel, prin elaborarea unei strategii, acestia vor sa impuna un pret minimal la produsele alcoolice.

Comisia pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta Alimentara din cadrul Parlamentului European s-a intrunit pentru a vota pe marginea unor intrebari cu solicitare de raspuns oral adresate Comisiei Europene de catre 6 europarlamentari pe tema strategiei referitoare la industria alcoolului, intrebari care au stat la baza unei propuneri de rezolutie ce se va discuta in perioada urmatoare.

Potrivit documentului aflat pe masa europarlamentarilor, Parlamentul ia in calcul inclusiv metode de natura fiscala prin care sa limiteze consumul de alcool in UE. Printre acestea se numara si posibilitatea adoptarii de catre statele membre a unui pret minim la alcool, care sa descurajeze consumul.

O astfel de masura a fost propusa in Marea Britanie, inca din 2012, de catre premierul David Cameron, dar masura nu a intrat inca in vigoare ca urmare a presiunii venite din partea producatorilor.

Potrivit OMS, Romania ocupa al cincilea loc in topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor.

Un roman bea 14,4 litri de alcool pur pe an, fata de 17,5 litri de alcool, cat se consuma in Belarus.

Urmeaza Republica Moldova cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur, Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmata de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, Romania – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Ceha si Slovacia – 13 litri de alcool pur.

Adauga un comentariu