National

Veste importanta pentru toti soferii! Decizie ASF de ultima ora: cat vom plati pentru RCA

Publicat: 17 oct. 2016
1

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit luni, intr-o sedinta speciala, preturile maxime la politele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA), pentru urmatoarele sase luni.

Asta dupa ce Guvernul a dat acest drept ASF, prin Ordonanta de Urgenta.

Autoritatea a stabilit, in primul rand, formula de calcul a preturilor maxime. Astfel, tariful include „frecventa daunelor, dauna medie, daunele intamplate, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%) „.

Pe baza acestei formule s-au stabilit tarifele care vor fi in vigoare timp de sase luni.

De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone detinut de o persoana juridica, rezulta o prima maxima de 7.534 de lei.

In cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o prima maxima de 6.600 lei.

Totodata, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei.

Anuntul vine dupa ce, saptamana trecuta, reprezentanti ai patronatelor transportatorilor rutieri au anuntat, dupa o intalnire cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca au convenit asupra unui pret maxim pentru o polita RCA, in cazul unui camion cu masa de peste 16 tone, de 7.690 lei pe an.

Preturile vor intra in vigoare abia dupa ce Guvernul va aproba noile tarife prin Hotarare de Guvern.

Executivul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Masura este fara precedent dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Surse din piata au declarat ca mai multe companii prezente pe piata RCA asteapta sa afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide daca vor ramane sau nu pe piata RCA.

In cazul in care tarifele maxime fixate de catre ASF pe perioada inghetarii preturilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurari vor fi dezinteresate sa vanda polite, ceea ce ar putea genera probleme soferilor carora le expira politele.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii de pe piata, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale. Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Adauga un comentariu