Eveniment-Social

Veste naprasnica pentru lumea culturala a Iasului. Bogdan Ulmu a plecat la cele vesnice

Publicat: 22 mai 2016

@ Dupa o grea suferinta (cancer- n.r.), cunoscutul si apreciatul om de literatura si de teatru Bogdan Ulmu a incetat din viata @ Trist este ca, ieri seara, acesta ar fi trebuit sa fie prezent la Ateneul Tatarasi, tocmai pentru a asista la premiera celei mai noi piese pe care a pus-o in scena: „O noapte furtunoasa”, de Ion Luca Caragiale @ De asemenea, astazi, de la ora 11:00, sicriul va fi depus la Universitatea de Arte „George Enescu”, iar de la ora 14:00, trupul neinsufletit al acestuia va fi depus la Ateneu, pentru ca cei dragi si publicul care l-a iubit sa-i aduca un ultim omagiu @ Ulmu va fi inmormantat maine, in jurul pranzului, la cimitirul Eternitatea. Slujba va avea loc la ora 11:00, la Biserica Toma Cozma.

Week-end-ul trecut, cunoscutul si apreciatul om de literatura si de teatru Bogdan Ulmu a incetat fulgerator din viata. Totul in urma unei grele suferinte cauzate de o boala necrutatoare (cancer- n.r.). Acesta ar fi trebuit sa fie prezent ieri seara la Ateneul Tatarasi, pentru a asista la premiera cele mai noi piese pe care a pus-o in scena, anume „O noapte furtunoasa„, de Ion Luca Caragiale. Conducerea Ateneului, cu profunda durere si sentimente de tristete, a luat la cunostinta vestea trecerii la cele vesnice a maestrului Bogdan Ulmu.

Citeste si: EXCLUSIV! Veste cutremuratoare in mediul cultural iesean. A murit unul dintre cei mai apreciati si iubiti oameni ai cetatii

„Probabil Dumnezeu a vrut sa râda si l-a chemat pe maestru la El, lasându-ne pe noi aici, atât de saraci si singuri fara geniul lui Bogdan Ulmu. Premiera «O noapte furtunoasa» de Ion Luca Caragiale, în regia lui Bogdan Ulmu, s-a jucat in memoriam, îndeplinind astfel una dintre ultimele dorinte ale maestrului” a declarat solistul de opera Andrei Apreotesei, director al Ateneului si manager al Festivalului International al Educatiei (FIE) 2016. Astazi, de la ora 14:00, trupul neinsufletit al acestuia va fi depus la Ateneu, pentru care cei dragi si publicul care l-a iubit sa-i aduca un ultim omagiu. Ulmu va fi inmormantat maine, in jurul pranzului, la cimitirul Eternitatea.

Figura marcanta a lumii artistice nationale

Nascut în 1951, pe 29 aprilie, la Bucuresti, acesta si-a inceput studiile la fostul Liceu nr. 32 din Bucuresti, pe care l-a absolvit în 1970. Studiile universitare le-a facut la fostul Institut de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) Ion Luca Caragiale din capitala. Si-a luat doctoratul la IATC, pe care l-a sustinut in martie 1998, cu teza „Caragiale, ludicul”. A fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) din 1990 si al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) din 1995.

Citeste si: Noi surprize oferite iesenilor de Ateneul Tatarasi – GALERIE FOTO, VIDEO

„Din 2007 a fost ales în staff-ul WAP (Uniunea Internationala a Papusarilor, cu sediul la Praga – Cehia). A fost si membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si al Uniunii Ziaristilor din Romania. Din 2005 preda (ca profesor asociat- n.r.) la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) si la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Din toamna universitara 2006, devine profesor titular la Universitatea de Arte din Iasi, activand la mai multe discipline. În iulie 2007 i se confera calitatea de conducator de doctorat. Are peste 3.900 de lucrari publicate (circa 1.400 de specialitate! – n.r.). A mai publicat, de asemenea, 21 de carti (9 de specialitate – n.r.). E prezent si-n multe antologii. S-au scris despre el peste 500 de articole. Pana în 1999, a functionat în diverse teatre din tara si Republica Moldova, ca regizor angajat. A semnat regia la peste 140 de spectacole profesioniste. A iscalit peste 60 de scenografii. Are peste 40 de scenarii jucate, ori difuzate. A efectuat turnee în Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Austria si are lucrari traduse în Germania, Norvegia sau Rusia”, arata datele biografice oficiale despre regretatul Bogdan Ulmu.

Citeste si: „Un barbat si…cam multe femei”, pe scena Ateneului Tatarasi

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!loading...

Adauga un comentariu