Actualitate

Veste pentru românii care se încălzesc cu lemne. Romsilva a luat o decizie

Publicat: 07 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste pentru românii care se încălzesc cu lemne. Romsilva a luat o decizie
Romsilva vrea să creeze depozite forestiere pentru populație

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva va încerca să înființeze depozite forestiere atât temporare, cât și permanente, în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât să realizeze o livrare directă înspre consumator.

Acest lucru a fost anunțat joi, 06 ianuarie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, de către directorul general Romsilva, George Mierliță.

„Vom încerca să realizăm și să înființăm depozite forestiere atât temporare, cât și permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenți economici atestați sau de către formațiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă”, a declarat George Mierliță în cadrul conferinței.

Ce spune directorul Romsilva despre românii care se încălzesc cu lemne

De asemenea, acesta a explicat că deciziile vin ca o încercare la o adaptare la economia de piață. Deciziile vin în perspectiva prețului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat în mod direct către populație.

„Voi încerca să păstrez și să îndeplinesc țintele de reformă, de management și cele de guvernanță din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrantă din Planul Național de Redresare și Reziliență în care Romsilva va avea un rol activ atât în ceea ce privește realizarea suprafeței de 56.700, înființarea pepinierelor și modernizarea celor actuale, cât și realizarea lucrărilor de corectare a torenților din fond forestier”, a spus directorul general Romsilva.

Conform acestuia, scăderea tăierilor ilegale de pădure înregistrată în 2021 s-a datorat, în mare parte, și punerii în funcțiune a Sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0.

„Am preluat din mers toate lucrările începute în mandatul trecut, în special pe cele de evaluare a amenajamentelor silvice, a planurilor de gospodărire a pădurilor. Sper să le termin într-un timp util, astfel încât cele două componente să fie într-o deplină armonie. Îmi propun, în acelaşi timp, să reducem cât mai mult tăierile neautorizate în fond forestier. Pentru anul 2021 avem o scădere semnificativă a acestora”, a afirmat George Mierliță.

Această decizie nu este singura, la nivel național, în scopul protejării mediului. La începutul anului trecut s-a hotărât interzicerea instalării de centrale termice în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri.

Schimbările din Consiliul de Administrație RNP

Scăderile se datorează în principal punerii în aplicare a variantei SUMAL 2.0., modificării cadrului legislativ în ceea ce privește Codul Silvic, sancționării faptelor de tăiere, cât și a celorlalte legi privind contravențiile silvice.

Consiliul de Administrație al RNP Romsilva a decis, la sfârșitul anului trecut, în ședință extraordinară, numirea temporară, timp de 4 luni, în funcția de director general al instituției, a lui George Mierliță, din Vâlcea, inginer silvic. Acesta a deținut anterior funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului.

În prezent, Romsilva administrează 3.13 milioane de hectare, păduri din proprietatea publică a statului, aproximativ 48% fin pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor care se află în proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență aprobat de UE la Bruxelles, se punea în discuție interzicerea lemnului pentru încălzire. Romsilva încearcă până în anul 2023 adoptarea unei legislații care să spună cum va evolua încălzirea pe lemne în România.

Adauga un comentariu