Actualitate

Veste pentru toti romanii care au centrale de apartament! Trebuie sa stie asta neaparat

Publicat: 31 oct. 2017
1
Locuitorii din Constanta, Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot amortiza costurile de achizitie a unei centrale termice in aproximativ doi ani.
In medie, romanii platesc cca. 3.200 de lei pentru o centrala termica in condensare fie ca vorbim de prima instalare sau de inlocuirea unui echipament de generatie mai veche. Daca se ia in calcul un apartament de doua camere, de cca. 60 mp, costul mediu efectiv de achizitie a centralei termice si pretul gigacaloriei pe plan local, locuitorii din Constanta, Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot amortiza o astfel de investitie in cca. 2 ani.
Locuitorii orasului Constanta isi pot amortiza banii investiti in achizitia unei centrale termice de apartament in cca. un an, in timp ce locuitorii din Arad, Iasi, Timisoara si Sibiu isi pot recupera investitia in aproximativ doi ani. Perioada de amortizare difera, de la oras la oras, in functie de costul gigacaloriei stabilit de furnizorul local de energie termica si pornind de la un consum mediu de caldura si apa calda menajera de-a lungul unui an.
Amortizare intre 3 si 5 ani pentru intreaga instalatie de incalzire
In cazul unei prime instalari de centrala termica, media investitiei initiale este de 8.200 de lei. Pe langa pretul de achizitie al centralei termice, se adauga costurile necesare debransarii, realizarii instalatiei de gaz, cele pentru efectuarea instalatiei de incalzire (radiatoare, robineti, teava, etc) si costul aferent autorizarii in momentul punerii in functiune. In conditiile cresterii investitiei totale, perioada de amortizare va creste direct proportional.
Pornind de la costurile totale cu achizitia si instalarea centralei termice, locuitorii din Constanta isi pot recupera investitia in cca. 3 ani, in timp ce locuitorii din Arad, Iasi si Sibiu isi amortizeaza investitia in aproximativ 4 ani. Timisoara este orasul in care o investitie medie de 8.200 de lei se poate amortiza in jur de 5 ani.
sursa: capital.ro
Adauga un comentariu