National

Veste proasta pentru proprietarii care au aparate de aer conditionat sau antene satelit

Publicat: 12 mai 2013
1

Bucurestenilor li s-ar putea interzice sa monteze aparatele de aer conditionat si antenele prin satelit pe fatada cladirilor. Prevederea apare intr-un proiect de regulament pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei. Potrivit aceluiasi document, toate cablurile  pentru electricitate si comunicatii trebuie ingropate.

Primaria vrea sa rezolve si problema culorilor in care sunt zugravite cladirile. Proiect pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Bucuresti arata ca fatadele vor putea fi vopsite in culori predominant deschise precum alb, galben, gri, bej. Insa cromatica folosita va trebui aprobata  de catre arhitectul sef al Capitalei prin avizul tehnic sau  prin autorizatia de constructie.

Regulamentul de interventie cu privire la reabilitatea cladirilor prevede ca nuantele puternice sa fie folosite ca exceptie si complementar pe suprafete reduse,  pe elemente volumetrice distincte ale fatadei, dar tot cu acordul primariei. De asemenea, proiectul prevede ca si culorile tamplariei sa fie ca cele orginale sau vor fi alese in concordanta cu cromatica fatadelor.

Reabilitarea cladirilor aflate in degradare

Proiectul prevede ca proprietarii de „cladiri aflate in degradare care pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei” sunt obligati ca din proprie initiativa sa treaca la realibilitarea cladirilor.

Exista insa si exceptii de la regulament. Astfel, cladirile  incadrate in clasa I de risc seismic, cladirile reabilitate termic  sau in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare a regulamentului, dar si cladirile in curs de clasare ca monumente istorice nu vor intra sub incidenta noilor reguli.

Pentru anul 2013 primaria a identificat mai multe cladiri ale caror fronturi ar trebui refacute. Acestea sunt situate  pe Bd. Lascar Catargiu, Calea Victoriei, Bd.Carol- Pache Protopoescu, Bd. Ghe Magheru- Bd. N. Balcescu, Bd. I.C.Bratianu, Bd Regina Elisabeta – Bd. M Kogalniceanu.

Edilii interzic ca in zonele istorice cladirile sa fie reabilitate prin vitralii mari sau prin materiale improprii de tipul placajelor ceramice.

Zonele declarate protejate vor fi reabilitate conform cu specificul zonei, iar culorile folosite vor fi cele cele initiale in cazul fatadelor- stabilite in proiectul initial.

Proiectul prevede si sanctiuni pentru cei care nu respecta folosirea culorilor. Amenzile vor fi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei, scrie gandul.info

Comentarii
Adauga un comentariu