Economic Local

Veste soc pentru bautorii de vin din Iasi! Zeci de hectare cu vita de vie din judet, afectate de ger. Unele soiuri de struguri au fost distruse in totalitate

Publicat: 21 mart. 2018
1

@ Unele culturi au fost distruse aproape in totalitate @ Specialistii preconizeaza o situatie mai grava daca va fi ger in urmatoarele zile

Vremea nefavorabila din ultima perioada le-a provocat pagube unor viticultori din Iasi. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate la Statiunea Viticola din Bucium. Conform informatiilor furnizate de Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Iasi, in urma efectuarii analizelor de viabilitate, s-au inregistrat pierderi semnificative la ochii principali din urmatoarele soiuri: Feteasca Alba, situat la baza pantei intre 70 si 94 la suta, Feteasca Regala intre 14 la suta, pe platou, si 30 la suta, la baza pantei, Muscat Ottonel, situat la mijlocul pantei -29 la suta, Aromat de Iasi – 25 la suta, Gelu – 56 la suta, Chasselas dore, situat la baza pantei – 66 la suta si Paula – 25 la suta. La celelalte soiuri din sortiment pierderile de ochi principali se incadrau in limitele normale.

"In continuare, avand in vedere temperaturile minime absolute scazute inregistrate incepand cu 18 martie, se vor efectua noi analize asupra viabilitatii mugurilor de iarna, dupa trecerea valului de frig. Se preconizeaza inregsitrarea unor noi pierderi atat la plantatiile situate pe terenuri in panta, cat si la cele situate pe teren plan. Suprafata afectata de ger este de 20 de hectare", se arata in raportul SCDVV.

Un viticultor din Tomesti, care detine aproximativ 10 hectare cu vita de vie, spune ca au fost afectate culturile, insa nu intr-o proportie mare. "Frigul asta ne-a adus probleme pe cap. Daca o sa fie ger in zilele urmatoare, o sa am pierderi la Feteasca Alba si Gelu. Nu stiu daca o sa creasca pretul la vin, dar daca vremea o sa fie asa rea, tot ce e posibil", a spus viticultorul.

Niciun ban pentru calamitati la Iasi

Cu toate ca gerul din luna februarie, dar si vremea nefavorabila din ultimele zile, a afectat culturile de vita de vie din Iasi, pentru ca aceste culturi sa fie declarate calamitate sunt necesare mai multe etape. Pana in prezent, niciun iesean nu a depus cerere de calamitati la sediul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi.

Citeste si : Averea acestui iesean depinde de vreme. Anul acesta a dat lovitura – FOTO

"În momentul actual, la nivelul judetului Iasi nu sunt culturi calamitate. Pentru ca o cultura sa fie declarata calamitata trebuie sa fie parcurse anumite etape. Astfel, la nivelul fiecarei Unitati Teritorial-Administrative se întocmeste o comisie de evaluare a calamitatii in urma unei dispozitii a Prefectului. Fermierul care constata ca are o cultura afectata depune o cerere la primaria de pe raza careia face parte, se întruneste comisia care se deplaseaza si întocmeste un proces-verbal de evaluare. Procesul-verbal de evaluare, impreuna cu documentatia tehnica de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va fi înaintata catre Directia Agricola Judeteana Iasi si in functie de procentul de afectare care, conform legii, pleaca de la 30 la suta, va întocmi rapoarte catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ISU si Prefectura. La nivelul judetului Iasi, in anul anul 2017, au fost depuse 35 de cereri pentru calamitati, dar nici una nu a primit aviz favorabil pentru ca anul 2017 nu a fost declarat din punct de vedere meteorologic an calamitat", a declarat Roxana Florea, purtator de cuvant al DAJ Iasi.





Comentarii
  • Valeu ! Nu o sa mai am material autohton pentru degustari ? Nu o sa mai primesc nimic la pachet ? Orisicatusi,eu ca eu, dar vornicelul si cu micutul L trebuie sa ma furnizeze cu ceva material. Sau o dau pe bere de la Bunelu. Dar ala nu are bani sa imi plateasca protocolul. Ce ma fac ?Leftoverz de la nunta tatuatei ? Sau fac jumi juma cu soacra mica ?

  • care struguri??? vinul de la noi se face din struguri?????? DIN PRAFURI CU GUST DE STRUGURI SE FACE VINUL LA NOI!!!!!! Specialistii sa verifice vinurile din marile noastre magazine sa vada ca sunt facute din prafuri!!!! Poate doar vinurile de 150 lei litrul sa fie din struguri; restul vinurilor sub 150 lei sticla sunt din prafuri!!!

Adauga un comentariu