Eveniment-Social

Veste uriasa. Populatia judetului Iasi atinge un milion de locuitori

Publicat: 12 iun. 2019
1

@ Populatia judetului va atinge in urmatoarele luni cifra de un milion de locuitori @ In ultimii ani, populatia din judetul Iasi a crescut in medie cu peste 11 mii de persoane anual, Iasul fiind cel mai mare din tara in raport cu numarul de locuitori

In urmatoarele luni, populatia judetului Iasi va atinge cifra de un milion de locuitori. In aceste conditii, judetul Iasi ajunge cel mai populat din tara, dupa municipiul Bucuresti. La inceputul acestui an, populatia in judetul Iasi era de aproape 950 de mii de persoane, iar conform autoritatilor iesene, pana la finalul anului, se poate ajunge la un milion de persoane cu domiciliul in localitatile judetului. De altfel, oficialii Directiei Judetene de Statistica Iasi au si aratat care au fost cauzele ce au dus la cresterea populatiei Iasului in ultimii ani.

"În perioada 2007-2012, populatia dupa domiciliu a judetului Iasi a crescut în medie cu 2.678 de persoane. În perioada 2012-2019, populatia dupa domiciliu a crescut în medie cu 11.602 persoane, probabil pe fondul unui aflux masiv de cetateni din Republica Moldova care au obtinut cetatenie româna. Pentru perioada cuprinsa între 2007-2019, avem o crestere anuala medie de 7.884 de persoane. La 1 ianuarie 2019 avem 949.391, si pâna la 1 milion de persoane, mai trebuie 50.609 persoane. Daca împartim 50.609 la 7.884 rezulta 6,5 ani. Prin urmare, în urmatorii 6 ani, pe fondul afluxului de cetateni moldoveni care capata cetatenie româna, judetul Iasi ar putea ajunge la 1 milion de persoane – populatie dupa domiciliu. Aceasta crestere a populatiei dupa domiciliu poate fi explicata de urmatorii factori: cetatenii moldoveni care dobândesc cetatenia româna si au documente de indentitate cu domiciliul permanent în judetul Iasi, cetateni români din alte judete care se stabilesc în judetul Iasi, respectiv migratia interjudeteana si sporul natural pozitiv al judetului Iasi înregistrat în ultimii ani", a spus Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Iasi.

Vezi si: Un nou oras a aparut in judetul Iasi. Are 200.000 de locuitori

Fara cetatenii din republica Moldova, Iasul numara circa 800 de mii de locuitori care efectiv locuiesc in zonele din judet.
"Daca ne raportam la populatia stabila, la 1 ianuarie 2018, judetul Iasi înregistra 791.210 persoane, în crestere cu 18.231 persoane fata de 1 ianuarie 2012, când judetul a înregistrat 772.979 persoane. Populatia dupa domiciliu la data de 1 ianuarie a anului de referinta reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliu pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Se considera ca isi au resedinta obisnuita intr-o zona geografica specifica doar persoanele care au locuit la resedinta obisnuita o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni inainte de momentul de referinta. Toti cei interesati de problemele populatiei asteapta Recensamântul Populatiei si Locuintelor din 2021, când vom afla care este populatia stabila a unitatilor administrativ-teritoriale din România (judete, municipii, orase, comune). Pâna la organizarea RPL, ramâne sa avem în vedere si indicatorul «populatia rezidenta sau stabila». Indicatorii privind populatia rezidenta au fost construiti utilizand date prelucrate din surse administrative, date primite de la institutele nationale de statistica a Spaniei si Italiei, baza de date a Eurostat privind populatia si migratia internationala si rezultatele unui model econometric bazat pe tehnici de estimare pe domenii mici in vederea dimensionarii componentei de migratie internationala", a mai spus Ciprian Iftimoaei.

Adauga un comentariu