Eveniment-Social

Veste uriasa. Unda verde pentru reabilitarea unui monument celebru din Iasi

Publicat: 29 sept. 2016
1

@ Comisia Europeana a avizat un proiect de o importanta istorica pentru municipiul Iasi @ Una dintre cladirile simbol ale orasului va fi refacuta cu fonduri europene, proiectul fiind avizat zilele trecute, prin programul Operational ce vizeaza acest tip de obiective

Municipalitatea ieseana a primit recent o veste uriasa. O cladire simbol a orasului, monument istoric vechi de doua secole, va fi redat patrimoniului iesean. Zilele trecute, Comisia Europeana a avizat favorabil proiectul depus de municipalitatea ieseana pentru reabilitarea completa a Palatului Braunstein, imobil situat in Piata Unirii. Decizia Comisiei a ajuns deja la primarie, sefii municipalitatii urmand a se ocupa de acum de proiect.

Cladirea se afla intr-un stadiu avansat de degradare si are nevoie de o reabilitare urgenta. In aceste conditii, municipalitatea a depus un proiect pentru finantare pe fonduri europene, care a fost avizat favorabil de Comisia Europeana. Astfel, in perioada urmatoare, dupa ce va beneficia de fonduri, municipalitatea poate trece si la demararea procedurii de licitatie pentru reabilitarea cladirii. Costurile privind reabilitarea Palatului Braunstein ar ajunge la aproximativ 22 milioane de lei, iar dupa reabilitare si consolidare, in imobil se vor muta toate centrele culturale din oras.

„Palatul Braunstein va fi consolidat si transformat într-un centru multifunctional care va include mediateca, spatii expozitionale, sali de conferinta si alte facilitati. Valoarea totala a proiectului este 21.853.397 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibila de 21.761.393 lei (inclusiv TVA). Potrivit proiectului tehnic, având în vedere importanta cladirii si încadrarea acesteia în lista monumentelor istorice, interventiile structurale propuse se vor realiza doar la interior. Accesul în zona mediatecii se va realiza prin porticul existent, printr-un spatiu ce va gazdui expozitii temporare si un punct de informare pentru mediateca. Accesul dinspre bulevardul Stefan cel Mare se va realiza de la cota terenului amenajat, pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati la liftul panoramic ce va fi pozitionat în golul de vang al scarii existente. Aceasta scara permite accesul la toate nivelurile cladirii”, se arata in proiectul tehnic depus la Comisia Europeana.





Adauga un comentariu