Info Turism

Vestea rea pentru cei care inchiriaza online. Ce le pregateste ANAF

Publicat: 07 oct. 2019

Turismul clasic la hotel sau la pensiune are un concurent redutabil: cazarea in locuintele particulare.

Numarul lor a explodat in ultimii cinci ani, astfel ca, in toata tara, sunt peste 10.000 de oferte care se promoveaza mai ales pe platformele online de tipul AirBnb sau Booking.

La Brasov, de pilda, numai in ultimele 4 luni, au intrat in circuitul turistic 400 de unitati de cazare noi. Amploarea fenomenului a determinat Parlamentul sa ia in dezbatere o lege cu reguli noi pentru platformele de ”homesharing”.

Originari din Bucuresti, sotii Mihaela si Adrian Ionescu s-au indragostit de Brasov. Dupa ce l-au vizitat de mai multe ori, s-au hotarat sa cumpere un apartament cu 3 camere in Piata Sfatului, pe care le inchiriaza turistilor.

Adrian Ionescu, proprietar apartament: “O camera de hotel este aproape la fel oriunde ai merge, poti sa fii in Jakarta, poti sa fii la New York, hotelurile sunt toate cam la fel. Pe cand, mergand si stand intr-un apartament, ai intotdeauna un simt al locului respectiv. Camera de hotel este lipsita de personalitate, de caldura.”

Centrul istoric al Brasovului este plin de case recent renovate, pe care proprietarii le-au introdus in circuitul turistic si le promoveaza pe platformele de inchieri online. Acum 4 ani, la poalele Tampei erau doar 40 de astfel de unitati. Acum sunt peste 1600 de garsoniere sau apartamente.

Bucuresti, Constanta, Cluj si Sibiu sunt in topul localitatilor cu spatii in care turistii se pot caza prin intermediul platformelor de inchiere online. Clientii sunt – in principal – straini care nu vor turism de masa.

Octavian Bota, ghid turistic: “Sunt calatori independenti, sunt oameni care vin si stau in jur de doua nopti in oras, Cheluiesc in jur de 30-50-60 euro pe cazare, in functie de cazare si cam tot atat pe ceea ce fac in oras.”

Monica Lorincz, administrator: “Am inceput de la 10 camere in curte in spate, ne-am extins la toata cladirea si dorim sa ne extindem in continuare daca am avea spatiu, vrem mai mult spatiu.”

Pe masura ce oferta de cazare in astfel de locuri a crescut, preturile au inceput sa scada. Astfel, in Bucuresti, tariful mediu de cazare este 39 de euro pe noapte, in Cluj 43 de euro, iar in Brasov gazdele cer 44 de euro pentru o garsoniera moderna, cu tot confortul.

Octavian Bota, ghid turistic: “Ca sa stai intr-un apartament frumos la 35 de euro off season sau 55 euro in plin sezon, ca sa mananci relativ bine sub 20 de euro de persoana si sa si bei o bere buna la 3 euro, este mult mai bine decat s-o faci in Praga, unde totul este dublu.”

Pe masa parlamentarilor se afla o lege care impune reguli noi pentru platformele online de homesharing. Conform proiectului, acestea nu vor mai putea promova decat unitatile de cazare clasificate de ministerul Turismului sau inregistrate la ANAF.

Orice proprietar care vrea sa isi inchirieze locuinta in scop turistic o poate face legal daca isi declara venitul la fisc.

In judetul Brasov sunt 419 persoane fizice care si-au declarat veniturile in aceasta activitate, iar impozitul anual maxim platit este de 1500 de lei pe camera.

ANAF a anuntat ca va face verificari in toata tara ca sa vada daca proprietarii apartamentelor inchiriate online platesc si taxe catre stat.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit