National

Vesti bune pentru bugetari. Bani mai multi

Publicat: 10 oct. 2016
1

Senatul a adoptat tacit, luni, OUG nr. 20/2016 care modifica ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016 cu scopul de a reduce disfunctionalitatile existente in cadrul salarizarii personalului bugetar.

Guvernul a motivat necesitatea adoptarii ordonantei prin faptul ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost, incepand cu luna mai, majorat la 1.250 lei, „ceea ce a determinat o serie de inechitati in materie de salarizare in raport de nivelul studiilor si al activitatii profesionale prestate”.

De asemenea, Executivul a subliniat ca, la momentul emiterii actului normativ, existau pe de o parte niveluri diferite de salarizare pentru aceeasi functie in cadrul aceleiasi institutii, iar pe de alta parte, cresterea salariului de baza minim brut „a condus la stabilirea aceluiasi nivel de salarizare pentru personal cu atributii si nivel al studiilor diferite, in cadrul aceleiasi institutii”.

Astfel, potrivit actului normativ, din august 2016, personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza sau indemnizatiilor de incadrare mai mic decat cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau specialitate „va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”.

De asemenea, la stabilirea salariului de baza sau indemnizatiei de incadrare la nivel maxim din cadrul institutiei se ia in calcul suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor „doar daca persoana detine titlul stiintific de doctor”.

„Incepand cu luna august 2016, personalul care detine titlul stiintific de doctor, isi desfasoara activitatea in domeniul in care a obtinut acest titlu si nu beneficiaza de suma compensatorie inclusa in anul 2010 in salariul de baza, solda/salariul de functie, indemnizatia lunara de incadrare, beneficiaza de suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor stabilita la nivelul similar in plata pentru aceeasi functie, grad didactic, transa de vechime in invatamant si gradatie corespunzatoare vechimii in munca pentru personalul didactic din invatamant, respectiv grad/treapta profesionala si gradatie corespunzatoare vechimii in munca sau, dupa caz, vechime in functie in cazul celorlalte categorii de personal, din institutia sau autoritatea publica respectiva”, stipuleaza actul normativ.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie sau autoritate publica, in soldele de functie sau in salariile de functie in care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzatoare soldei de merit /salariului de merit in plata la nivelul anului 2009, se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul 2009.

„Incepand cu luna august 2017, (…) in soldele de functie/salariile de functie, se include diferenta de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul anului 2009”, mai prevede textul ordonantei.

Proiectul a implinit, in data de 5 octombrie, termenul de adoptare tacita in Senat, prima Camera sesizata in acest caz. Proiectul va fi transmis Camerei Deputatilor.

Guvernul a aprobat, in data de 8 iunie, ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor, iar de prevederile acesteia beneficiaza, potrivit ministrului Muncii, Dragos Paslaru, peste 650.000 de persoane din administratia publica centrala, scrie agerpres.ro.

Comentarii
  • pe dragos pislaru as vrea sa il piish putin in anuss. s-a gandit numai la functionarii din administratia publica centrala (care deja aveau niste salarii mai mult decat nesimtite). bai vitto , la astia din provincie nu te gandesti,va ganditi numai la voturile bucurestenilor,sa faca madam gorghiu pul(p)a mare . ai alergat la maratoane,sa vezi ce te alergam noi prin Piata Victoria,scursurilor:((((((

Adauga un comentariu