National

Vești bune pentru români! Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă

Publicat: 27 nov. 2021
Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă

Lista localităților unde se iese mai repede la pensie ar putea fi extinsă. Un proiect legislativ în acest sens se află în dezbatere la Senat. Iată ce zone ar putea fi incluse.

Un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat propune ca mai multe persoane care au locuit în zone intens poluate mai mult de 30 de ani să poată beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Mai exact, senatorii intenţionează să permită ieşirea la pensie cu doi ani mai devreme.

În discuţie se află în prezent două localități din județul Hunedoara care ar urma să fie adăugate pe lista deja cunoscută. Mai precis, ar urma să fie incluse localitățile Vața de Jos și Răchitova. Totodată, cei care au iniţiat proiectul au explicat faptul că este necesar ca aceste două localităţi să fie adăugate pe listă deoarece acolo au existat mine, o fabrică de var, una de vopsele, alta de cherestea și calcită, iar sănătatea oamenilor a fost grav afectată.

Mai mult, iniţiatorii se bazează pe faptul că în ultimii ani au fost adoptate tot mai multe legi pentru persoanele care au trăit în zone de risc, potrivit avocatnet.ro.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc.

Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, au transmis inițiatorii acestei propuneri legislative.

Adauga un comentariu