Actualitate

Vești bune pentru românii care lucrează în industria cărnii din Germania! Din 2021 vor semna contracte de muncă direct cu angajatorul

Publicat: 13 aug. 2020
Vești bune pentru românii care lucrează în industria cărnii din Germania!
Vești bune pentru românii care lucrează în industria cărnii din Germania!

Vești bune pentru românii care lucrează în industria cărnii din Germania! Din 2021 vor semna contracte de muncă direct cu angajatorul.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a transmis joi că de la 1 ianuarie 2021, muncitorii români care lucrează în industria cărnii din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii. Astfel că, aceștia nu vor mai fi nevoiți să semneze cu unele companii intermediare pentru forța de muncă

Vești bune pentru românii care lucrează în industria cărnii din Germania!

Această acțiune se datorează omologului german pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români, Hubertus Heil.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Multor români nu le este respectat programul de muncă

Ministrul Muncii a mai arătat că autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze în detaliu orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte”

Violeta Alexandru a menționat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă efectul eliminării complete a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare. Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control. Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale. Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a făcut aceste menționări la puțin timp după videoconferinţa la care a participat alături de omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, în seara de miercuri, vizita programată în România, din cauza creșterii numărului noi de cazuri COVID-19 din Capitală.

Adauga un comentariu