Actualitate

Vești bune! Prețurile facturilor la energie electrică nu mai cresc

Publicat: 12 ian. 2021
Ministrul Energiei și-a dat seama că decizia liberalizării pieței pe partea de energie electrică a fost luată prea din scurt, acuzând autoritățile că nu au accelerat producerile.

Se pare că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a răzgândit. Dat fiind faptul că decizia a fost luată prea din scurt, prețurile facturilor la energie electrică nu mai cresc. Din păcate, milioane de oameni sunt grav afectați de această schimbare de la 1 ianuarie.

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. Pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe concurențiale clientul, nu furnizorul”, a declarat la Digi24, Virgil Popescu.

Virgil Popescu și-a dat seama că decizia liberalizării pieței pe partea de energie electrică a fost luată prea din scurt, acuzând autoritățile că nu au accelerat producerile. El a precizat că nu este normal ca șase milioane de oameni, care plătesc în acest moment tarife reglementate la energie electrică, să treacă spre piața concurențială, într-un timp atât de scurt.

„Joi am avut o ședință la Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, și am căzut de acord pe acest principiu. Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței”, a conchis ministrul.

Virgil Popescu: „Mai așteptăm ca prețurile să se așeze și să înceapă să funcționeze concurența reală”

„În ceea ce privește prețul mai mic al energiei electrice, eu zic să mai așteptăm câteva luni de zile. Există deja oferte mai mici, dar să mai așteptăm ca prețurile să se așeze și să înceapă să funcționeze concurența reală. De fapt, unii dintre clienți se vor duce singuri în altă parte, dar sunt convins că vor fi furnizori care vor canibaliza piața altor furnizori. Și sunt foarte mulți furnizori care au oameni în reglementat, nu i-au trecut în concurențial, ori acolo este o piață care sunt sigur că va fi atacată de alți furnizori. Ori ca să-l muți pe client de la unul la altul trebuie să-i oferi condiții și, mai ales, preț mai bun”, a spus Ministrul Energiei.

Virgil Popescu a mai precizat că este exclus ca un consumator care optează pentru serviciile unui furnizor care nu oferă și distribuție să aibă probleme la avarii.

„Este exclus ca un consumator care alege un furnizor ce nu are și distribuție să aibă probleme la avarii. Și la gaze e valabil și la energia electrică”, a afirmat acesta.

Adauga un comentariu