Plante medicinale

Vestitorul primaverii poate alina bolile. Vezi cand poti folosi ghioceii

Publicat: 01 mart. 2012
7

Ghiocelul (Galanthus nivalis L.) ne incanta cu delicatetea lui in fiecare sfarsit de iarna si inceput de primavara. Putin stiu, dar aceasta floare gingasa poate fi folosita si in tratarea anumitor afectiuni neurologice sau chiar in tratarea epilepsiei.

O ceasca de infuzie din ghiocei bine uscati (frunze, tulpina si flori) este un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor. Pe vremuri, la tara, oamenii puneau ghiocei in scaldatoare pentru a scapa de dureri reumatice.

Extern, pentru a alina durerile de varice, folositi infuzia din flori de ghiocel.

Din ghiocei, se extrage galantamina, care, alaturi de alte substante, intra in compozitia medicamentelor folosite in tratarea maladiei Alzheimer, dar si a altor forme de dementa.

Decoctul de ghiocel este folosit ca remediu in cazul unor afectiuni vaginale.Daca vrei sa scapi de candidoza vaginala, prepara un decoct de ghiocel (fierbe timp de 15 minute, 30 de grame de flori si frunze uscate in 1,5 litri de apa) si foloseste-l in spalaturi locale.

Compresele cu infuzie de ghiocel (flori si frunze) fac minuni pentru piele, mai ales cand da semne de imbatranire. Aplicata seara (simpla, in combinatie cu suc de lamaie ori infuzie de patrunjel) pe tenul curat si demachiat, infuzia de ghiocel calmeaza pielea, reducand petele si estompand pistruii.

Atentie! Nu folositi suplimentele pe baza de extract de galantamina inainte de a avea permisiunea si recomandarea medicului. Intrucat planta utilizata necorespunzator poate fi toxica, folositi doar preparatele vegetale (planta uscata) care se gasesc in farmacii.

Indiferent de scopul in care vreti sa-l utlizati, exista o anumita parte a ghicelului care nu trebuie folosita sau consumata: bulbul. In stare proaspata, bulbul de ghiocel este toxic. 

Adauga un comentariu