Titlurile zilei

Vestul Sălbatic al șacalilor imobiliari: Blocuri înalte, ridicate pe proiecte de clădiri joase. Proprietarii de case au devenit izolați

Publicat: 22 oct. 2019

Afaceriștii din sectorul imobiliar nu par să mai țină cont de reglementările făcute de autorități și construiesc ca în Vestul Sălbatic . Aceștia au ajuns să înalțe clădirile cu mult peste proiectele prezentate și aprobate inițial de Primărie. Fiecare etaj construit peste limita admisă aduce în buzunarele investitorilor profituri ușoare de sute de mii de euro. Cu toate că nu au autorizație în acest sens, constructorii mai întâi ridică etaje peste limita admisă, după care încearcă să intre în legalitate. Victime în toate aceste situații cad locuitorii de la case, care sunt de-a dreptul izolați de multitudinea de clădiri înalte ridicate în jurul caselor cu nivel jos de înălțime

Afacerile imobiliare se fac ca în Vestul Sălbatic în multe locații din Zona Metropolitană Iași

Afacerile imobiliare se fac ca în Vestul Sălbatic în multe locații din Zona Metropolitană Iași. Șacalii imobiliari nu par să mai țină cont de reglementările urbanistice și de autorități și ridică clădiri după bunul plac. Cu toate că aceștia prezintă inițial proiecte de clădiri cu regim jos de înălțime, după ce se văd cu proiectele aprobate, profită de situație și ridică clădiri cu mult peste limita aprobată. O astfel de situație se întâlnește în zona Valea Adâncă, acolo unde mai multe blocuri care au fost aprobate ca P+2+M (parter, două etaje și mansardă) au ajuns să aibă nu mai puțin de 4 etaje. Asta a stârnit un val de reclamații din partea ieșenilor care locuiesc la case și care au fost izolați pur și simplu între clădirile înalte construite în vecinătatea lor.

„Mai mulți oameni sunt afectați și îngrijorați de ceea ce se întâmplă. Dacă inițial pe strada Crângului s-au ridicat blocuri cu un aspect vizual plăcut și care se încadrează perfect în structura P+2+M, se pare că următorilor dezvoltatori li s-a permis, bazat pe același PUZ – P+2+M, în unele cazuri cu demisol, să forțeze nota și să ridice un fel de mansardă, care în mod evident, chiar și fără măsurări precise, nu se potrivește cu definiția mansardei din Planul Urbanistic Local”, au reclamat locuitorii de pe strada Pepinierei.

Mansardă transformată în două etaje

În zona respectivă sunt ridicate mai multe blocuri a căror beneficiar este Design Group SRL. Deși, conform proiectului, clădirile figurează cu D+P2E+M, se observă cu ochiul liber că în locul mansardei a fost construit încă un etaj, iar mansarda propriu-zisă este un veritabil spațiu de locuit, și nicidecum un acoperiș pentru clădire.
„Atât strada Pepinierii, Lunca Bahlui, cât și strada Oborului se regăsesc în zonă L1A ( locuințe individuale și colective mici cu maxim P+2 niveluri – n.r.). Dezvoltatorul noilor blocuri a început să mai ridice un etaj, care nicidecum nu poate fi numit mansardă, în mod evident noile blocuri nu se pot încadra în structura P+2+M (chiar și cu demisol). Se observă cum tâmplăria pentru nivelele 1,2,3,4 a fost montată, s-a început ridicarea a încă unui etaj”, au mai precizat locuitorii din strada Pepinierei.

Mai întâi a construit, și abia apoi încearcă să intre în legalitate

Design Group SRL este controlată de controversatul afacerist imobiliar Constantin Săndulache, care a ridicat numeroase clădiri în zona CUG-Miroslava. Conform reglementărilor specificate în Regulamentul Local de Urbanism, despre
mansardă se specifică următoarele : „se adminte mansardarea clădirilor existente cu condiția ca aceasta să nu fie o
falsă mansardare, ci să se înscrie în volumul unui acoperiș cu panta de 45 de grade; suprafața nivelului mansardei va fi de maxim 60 la sută din aria unui nivel curent”.

Constantin Săndulache susține că a profitat de o lege națională care permite ridicarea clădirilor cu un procent de 20 la sută, însă acest lucru nu a fost încă autorizat de autoritățile locale. Practic, acesta mai întâi a construit, iar abia după asta încearcă să intre în legalitate. „În momentul de față suntem în faza de autorizare, am depus toate documentele la Primărie. Nu am fost până acum să văd dacă a ieșit autorizația. Este legal ce am făcut, am solicitat conform Legii să construiesc în plus 20 la sută, în toată țara se permite așa ceva. Este totul legal. Cu vecinii s-a rezolvat în mare parte, le-am făcut toate cererile”, a spus Constantin Săndulache, patronul Design Group SRL.

Autoritățile sunt cu ochii pe dezvoltatorii imobiliari

Autoritățile din Primăria Miroslava susțin că foarte mulți dezvoltatori, mai ales în cazul Design Group SRL, încep să construiască în afara proiectelor, fără să fie încă autorizați. Aceștia profită de Legea care permite construirea cu 20 la sută în plus, însă asta nu înseamnă automat că vor avea clădirile dorite. Asta deoarece, la recepția lucrărilor, trebuie să aibă toată documentația în ordine, iar dacă nu, să revină la forma aprobată inițial.

„Au fost prezentate o serie de documente din partea Design Group SRL, însă dosarul trebuie completat cu mai multe acte. Conform Legii, se acceptă ridicarea cu un procent de 20 la sută a cădirii, iar asta s-a ntâmplat și aici. Este singurul constructor din zonă care a înălțat clădirile cu 20 la sută, nimeni nu a mai făcut asta până acum. Dar nu au fost prezentate documente în acest sens. Urmează ca Primăria Miroslava să facă un control la fața locului și cel mai probabil va fi nevoit să revină la forma proiectului prezentat inițial”, a explicat Dan Niță, primarul comunei Miroslava

Comentarii
  • Bun articol. Felicitari. Poate urmariti subiectul sa relatati si finalul povestii, asta daca nu se dau / iau la Miroslava spagile aferente pentru stingerea cazului.

  • Dom’ marinar, pardon, dom’ primar, in zona matale de actiune se poate orice.Cam cati smecheri, adica sacali imobiliari actioneaza in zona fara ca oamenii din primarie sa fie „suparati”. Suparati-sufocati sunt acei oameni care doresc o casa, poate un loc mai linistit. Sacalii cumpara si vind, cumpara pe oricine, n-au limita, n-au omenie, n-au sentimente, Ei fac afaceri. Daca dai „la picioare” cuiva, se vor agata de feciorul matale.

  • Si in Valea Lupului este aceeasi situatie pe strada Prieteniei. Locuri de parcare lipsa plus utilitatile sunt planificate pentru case, nicidecum pentru blocuri. Asteptam sa se infunde canalizarea si sa cada curentul. Ne mai intrebam de ce gazul sau apa nu au presiune…

  • SPER SA VADA TOTI IESENII…CE FACE SPAGARUL SI EXCROCUL.. ASTA DE CHIRICA AJUNS PRIMAR CAND EL A FOST PURTATOR DE CUVANT A LUI NECHITA…VOTATIL IN CONTINUARE CA O S.A AJUNGETI SA LOCUITI IN AFARA IASULUI

  • Dragi locuitori din zona strazilor Pepinierii, Oborului, Dumbravei, Lunca Bahlui, in special cei care locuiti la case, oriunde vedeti un lot liber de pamant e posibil sa se ridice o astfel de constructie daca nu se stopeaza rapid aceasta practica. Se va crea un precedent care va permite ulterior sa se ridice blocuri mai inalte decat prevede PUZ-ul. Noi am facut o sesizare catre primarie pe care urmeaza sa o trimitem zilele acestea, va rog , cei care doriti sa semnati sa luati legatura cu mine la adresa ioan.ramascanu@outlook.com.

  • Saracutul domn primar, nu stie nimic ce-i in comuna lui! Dar de niste canalizari pe strazile amintite de I. Ramascanu; nimic? N-a auzit de directivele U.E., ca in localitatile cu pete 2000 locuitori, nici fosele nu sint acceptate?!

  • Asta e școală veche,cumperi apartament pe schiță de la dezvoltator într-un bloc cu 4 etaje și ajungi să locuiești într-un bloc cu 7 etaje!

Adauga un comentariu