National

Vezi aici cum s-a desfasurat transplantul de ficat al lui Dinu Patriciu

Publicat: 21 dec. 2012
1

Omul de afaceri Dinu Patriciu (62 de ani) a suferit un transplant de ficat, intr-o clinica din Milano. Care au fost etapele prin care a trecut pacientul Patriciu, inainte si in timpul operatiei, cum se poate obtine un astfel de organ, dar si care sunt sansele de reusita- aflam de la dr. Corina Stefanescu si dr. Victor Zota. Dr. Stefanescu a trecut, la randul sau, printr-o astfel de operatie, iar dr. Zota este coordonatorul national de transplant din Romania.

Potrivit Dr. Corina Stefanescu, care a avut ciroza hepatica decompensata si a suferit un transplant de ficat cu sase ani in urma, gasirea donatorului este perioada cea mai grea. Este perioada in care pacientul asteapta, in timp ce organismul cedeaza pe zi ce trece si incep complicatiile. Foarte multi dintre pacientii de pe lista de asteptare se pierd, in aproximativ 1-3 ani, din cauza complicatiilor, fie encefalopatie, fie hemoragie digestiva prin ruperea de varice esofagiene.

În functie de pacient se stabilesc criteriile necesare pentru a primi un ficat, intrucat acesta trebuie sa corespunda greutatii si inaltimii receptorului. Unii pacienti primesc transplant cu ficat intreg de la un donor-cadavru, iar altii primesc pentru transplant o portiune de ficat, si anume un lob hepatic, de obicei, lobul drept, fiindca este mai mare. ”Daca este un pacient solid si inalt, cum este domnul Patriciu, este nevoie de un ficat, respectiv lob hepatic mare, ca sa poata suplini functia de laborator a organismului”, a adaugat dr. Corina Stefanescu.

Pacientul, spalat intr-o solutie dezinfectanta

Cu cateva ore inainte de operatie incepe pregatirea. Fiecare pacient este spalat intr-o solutie dezinfectanta, deoarece este foarte important ca pielea sa fie perfect curata, cu cat mai putine micro-organisme. Se intra intr-un dus special, se imbraca un halat steril, apoi se intra intr-o sala de pre-anestezie, unde se prind venele, se pun perfuzii. Dupa aceea, pacientului i se fac calmante (analgezice si diazepam) pentru a intra intr-o stare de inductie hipnotica, adica intr-o stare cat mai buna pentru anestezie, pentru ca este important ca pacientul trebuie sa fie cat mai putin stresat.
Se intra in sala de operatii. Potrivit dr. Stefanescu, operatia dureaza, in general, 7-8 ore, iar pacientul se afla intre viata si moarte, pentru ca se scoate ficatul bolnav si se pune un organ sanatos.

E o adevarata lupta sa te dai jos din pat

Trezirea din anestezie este o etapa importanta. Dupa ce iese din sala de operatie, pacientul este inca intubat. Detubarea se intampla la cateva ore dupa operatie, iar abia atunci pacientul devine constient de ce i se intampla. “Începe o lupta pentru viata si pentru reluarea activitatii zilnice. Si sa mananci poate sa fie dificil dupa o astfel de operatie, ca sa nu mai vorbim de datul jos din pat. Începe lupta cu reluarea functiilor digestive, iar primul lucru pe care pacientul trebuie sa-l reia in prima zi dupa operatie este tranzitul intestinal. Nereluarea tranzitului intestinal inseamna ocluzie, o complicatie post-operatorie severa. Lupta presupune datul jos din pat pentru ca pacientul sa se mobilizeze si sa nu faca o alta complicatie, care este tromboflebita”, a explicat presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

Comisia din Milano a verificat daca donarea e benevola

Referitor la procedura de donare, coordonatorul national de transplant, Dr. Victor Zota, a declarat pentru De Ce News ca ficatul poate proveni fie de la un donator-cadavru, fie de la un donator-viu. “Procedura de donare, in cazul domnului Patriciu, trebuie sa fi trecut printr-o comisie, la nivelul spitalului. Comisia verifica daca donarea este benevola, voluntara, animata de cele mai bune intentii, apoi verifica criteriile de compatibilitate. Se aproba donarea si, intr-un final, se efectueaza donarea”, a spus Dr. Victor Zota.
Pana la acest moment nu se cunoaste donorul, dar coordonatorul national de transplant a mentionat ca este foarte probabil ca Dinu Patriciu sa primeasca transplant de la un donator-viu, in primul rand, pentru ca in Europa donarile sunt tintite, donatorul stie cine este receptorul, iar in al doilea rand, pentru ca un donor-cadavru ar exprima o problema a clinicii care efectueaza transplantul, intrucat nu ar respecta lista de asteptare de la nivelul statului respectiv.

Enorm de multi au murit in timp ce asteptau un donator

Potrivit Dr. Corina Stefanescu, presedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania, transplantul este ultima sansa la viata a unui bolnav cu ciroza hepatica. “Nu exista alta sansa pentru un cirotic decompensat, dar si efectuarea transplantului trebuie realizata intr-o anumita perioada a acestei decompensari”, a declarat Dr. Corina Stefanescu pentru De Ce News.
Ciroza hepatica afecteaza, in functie de gradul de decompesare, si celelalte organe, cum ar fi pancreasul sau rinichii, pentru ca ficatul bolnav nu mai sintetizeaza proteina de calitate. În aceasta situatie, adauga medicul, “chiar daca se efectueaza transplantul, pacientul nu mai are o sansa reala la supravietuire. Organismul nu reuseste sa lupte sa se refaca”.
Comentarii
  • A avut hepatita,boala ce o au multi si nu stiu de ea,mananca gras mai si bea si intr-un tarziu asta-i finalul,faceti-va analizele pt hepatita ca..nu stii cand vine mierleaua..

Adauga un comentariu