Destinatii turistice

Vezi care sunt cele mai vizitate muzee din Romania

Publicat: 10 feb. 2013
9

Castelul Bran, Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa si Muzeul Brukenthal sunt cele mai vizitate institutii muzeale din Romania, expozitiile lor fiind vazute, anul trecut, de sute de mii de persoane, potrivit informatiilor puse la dispozitia MEDIAFAX de reprezentantii acestora.

Castelul Bran a avut, anul trecut, aproximativ 546.000 de vizitatori platitori de bilete, numarul acestora fiind similar cu cel din 2011.

„Numarul vizitatorilor s-a mentinut aproape constant. In 2012, am avut cu 0,31% mai putini vizitatori fata de 2011”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran.

Potrivit acestuia, numarul vizitatorilor romani la Bran continua sa fie insa mai mare – circa 61% – decat cel al vizitatorilor straini – 39%.

„Acest lucru se intampla si datorita vacantelor scolare, cand avem mai multi vizitatori din categoria elevilor romani. De altfel, dintre cei care ne viziteaza, 17% sunt elevi”, a explicat Alexandru Priscu. O categorie speciala de vizitatori la Bran au fost cei care si-au dorit sa fie clienti exclusivi.

„Au fost si romani si straini care au participat la evenimente organizate in regim de exclusivitate. Cele mai multe astfel de evenimente au fost corporatiste”, a mai spus Priscu.

Foarte vizitat anul trecut a fost si Complexul National Muzeal Astra din Sibiu, care are in componenta Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder”, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca „Emil Sigerus”, Muzeul Civilizatiei Transilvane „Astra” si Studioul „Astra” Film.

Astfel, Complexul Muzeal Astra a avut un numar total de 409.650 de vizitatori in 2012, dupa cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii institutiei. Muzeul in aer liber din cadrul Complexului National Muzeal Astra a fost vizitat anul trecut de 188.495 de persoane, hanurile traditionale – de 45.810 de persoane, Muzeul „Franz Binder” – de 9.542; Muzeul „Emil Sigerus” – de 3.635. Totodata, evenimente importante organizate de Complexul National Muzeal Astra au atras un numar de 66.968 de vizitatori, in timp ce Festivalul de Film Astra a avut 84.500 de vizitatori anul trecut.

„Aproximativ 70% dintre vizitatorii Muzeului Astra au fost de origine romana si 30% au fost de alte origini. Cea mai mare parte a vizitatorilor straini au fost interesati de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra din Dumbrava Sibiului si de Muzeul de Etnografie Saseasca «Emil Sigerus»”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii muzeului.

Potrivit acestora, succesul la public al Muzeului Astra se datoreaza mai ales Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale Astra, care se intinde pe o suprafata de 96 de hectare, din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare si este in fiecare an imbogatita cu 4-5 monumente.

„Situat in rezervatia naturala «Dumbrava Sibiului», dispunand de un lac si de peste zece kilometri de alei, acest muzeu nu ofera numai servicii culturale, ci si turistice si de agrement. Muzeul ofera pachete turistice complete”, au explicat reprezentantii Muzeului Astra.

Foarte vizitat anul trecut a fost si Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti, care a fost inchis pentru renovare si modernizarea expozitiei permanente in ianuarie 2009 si redeschis pe 17 septembrie 2011.    

Astfel, in 2012, Muzeul Antipa a primit un numar de 394.418 vizitatori, dintre care 366.628 au vizitat expozitia permanenta si un numar de 27.790 au participat la proiectele de educatie lansate de institutia muzeala, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Muzeului Antipa. Potrivit acestora, 10% din cei care au vizitat anul trecut Muzeul Antipa au fost turisti straini.

Adauga un comentariu