Magazin

Vezi ce spune David Dickman despre porumbei

Publicat: 29 apr. 2012
1

Cercetatorii au identificat un grup de 53 de celule din creierul porumbeilor menite sa raspunda la directia si intesitatea campului magnetic.Acesti noi „neuroni GPS” par a arata modul in care informatia magnetica este reprezentata in creierul pasarilor.

David Dickman, de la Baylor College of Medicine din Statele Unite, a realizat un experiment in care porumbeii erau tinuti captivi, in timp ce campul magnetic din jurul lor varia atat ca intensitate, cat si ca directie. Cercetatorul considera ca 53 de neuroni din creierul pasarilor sunt afectati de campul magnetic, motiv pentru care a recurs la studierea fiecarei celule nervoase in parte.

Fiecare dintre acesti neuroni raspunde diferit la variatia campului magnetic si ofera informatii asemanatoare unei busole, fenomen care le permite porumbeilor sa aproximeze si pozitia. Totodata, fiecare celula nervoasa raspunde diferit la intensitatea campului magnetic, raspunsul cel mai puternic inregistrandu-se in cazul campului magnetic natural al Terrei.

O serie de ipoteze cu privire la capacitatile pasarilor de a reactiona la campul magnetic se refera la posibilitatea existentei unor mici particule de metal localizate in narile sau in ciocul acestora. De asemenea, aceste metale ar putea exista si in urechea interna.

O alta teorie sugereaza ca la baza simtului magnetic se afla receptori pozitionati in ochii pasarilor. Atunci cand sunt expuse la lumina, moleculele numite criptocromi sufera o modificare rapida la nivel structurii lor atomice, modificare influentata de alinierea moleculelor cu un camp magnetic.

Adauga un comentariu