Magazin

Vezi cum arata cel mai frumos imobil din Bucuresti! – FOTO

Publicat: 11 iun. 2012
Un imobil amplasat intr-o mahala a Bucurestiului a castigat premiul Anualei de Arhitectura 2012, la categoria locuinte. Cladirea are 7 apartamente si a fost ridicata pe un teren de numai 282 de metri patrati.
Un imobil de 560 de metri patrati, cu 2 etaje si o mansarda, construit pe un teren de numai 282 de metri patrati situat intr-o mahala autentica a capitalei a castigat premiul Anualei de Arhitectura 2012, categorie locuinte. Casa de arhitectura care a lucrat pentru acest proiect este Synthesis Arhitecture
Povestea casei ce urma sa devina castigatoarea unui premiu de prestiugiu in domeniul arhitecturii a inceput in 2009 cand proprietara, Dorina Petre o tanara de 25 de ani, a decis sa investeasca pe terenul de nici 300 de mp. A solicitat un Certificat de Urbanism, dar solutia urbanistica oferita initial consta intr-o replica a casei-vagon specifica zonei, ceea ce insemna compromiterea oricarei posibilitati de a avea o curte, dar si o investitie intr-un imobil complet nefunctional. Mai mult, zona in care se situeaza casa, desi semicentrala, este una problematica.”Terenul (str Tamaioarei n.red) este situat intr-o zona semicentrala a Bucurestiului, intr-un context destul de problematic. Este vorba despre o mahala autentica – aproape neschimbata de trecerea anilor, aproape abandonata de cei care administreaza orasul si se ocupa cu planificarea sa – aflata insa in imediata vecinatate a parcului, lacului si manastirii Plumbuita. Inca de la inceputul proiectului ne-am confruntat cu aceste date contradictorii: o lotizare densa tipica mahalalei, cu o viata (urbana?) pulsand uneori prea intens pentru ceea ce inseamna spatiu public / spatiu privat / buna vecinatate, versus potentialul unui cadru natural de exceptie. In buna parte, deciziile pe care le-am luat in timpul proiectarii au pornit de la incercarea rezolvarii aceastei ecuatii paradoxale”, a explicat pentru economica.net Panteli Mourgka, seful proiectului.
Pentru a rezolva problema spatiului, echipa de la Synthesis a decis sa construiasca pe verticala. Au obtinut astfel doua corpuri unite printr-un gang si 3 curti diferite. De asemenea, cu exceptia parterului cu gang, fiecare nivel al celor doua corpuri contine cate un apartament de 2 camere, cu suprafata construita de aproximativ 68 mp. In total, 7 unitati locative pe un teren de mici dimensiuni. „Prin propunerea pe care am facut-o, am incercat in primul rand o tipologie urbana diferita de casa-vagon. Alegerea acestei noi tipologii a dus la redistribuirea suprafetei desfasurate pe verticala, in favoarea obtinerii unei amprente mai mici la sol si, in acelasi timp, a unor curti mai mari si a unor volume mai compacte. Proportia curtilor, folosind in intregime latimea terenului, a permis si organizarea la sol a tuturor locurilor de parcare necesare, fara a mai fi nevoie de parcare subterana si, implicit, de construirea unui subsol, cu toate implicatiile sale din punct de vedere economic pentru o investitie atat de mica”, a mai declarat arhitectul.
Pe langa particularitatile ce tin de tipologie, imobilul din Tamaioarei iese din tipar si datorita fatadei din uluci. „Expresia generala a fatadelor a fost aleasa din doua motive: primul, de natura practica, tine de protectia spatiului privat al apartamentelor, data fiind distanta redusa (10 m) dintre doua apartamente dispuse vis-a-vis sau dintre fatada si vecinatatile imediate ale cartierului; al doilea rezulta din procesarea motivului traditional al gardului de uluci dispuse ritmic, vertical, care este omniprezent in contextul mahalalei. De asemenea, riflajele verticale de lemn (sipci de brad baituite, prinse pe rame de otel) au fost alese pentru o mai buna comportare in timp fata de cele orizontale”, mai povesteste Mourgka.
Anuala de Arhitectura Bucuresti organizata de Ordinului Arhitectilor din Romania  se desfasoara in perioada 1-12 iunie, tema editiei fiind Eco-Arhitectura. La sectiunea „locuinte” au fost nominalizate pentru marele premiu 15 proiecte. 


loading...

Comentarii
Adauga un comentariu