Magazin

Vezi legatura dintre tigarile mentolate si accidentul vascular

Publicat: 21 mai 2012
1

Fumatul tigarilor mentolate ar putea reprezenta un risc mai mare pentru aparitia accidentului vascular cerebral in comparatie cu fumatul altor tipuri de tigari, o predispozitie deosebita avand femeile si fumatorii care nu sunt negri.

Acestea sunt rezultatele unui nou studiu de amploare. Ultima data cand a fost efectuata o comparatie dintre pericolul creat de fumatul  tigarilor mentolate si pericolul determinat de fumatul tigarilor obisnuite, cercetatorii canadieni au descoperit faptul ca riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de doua ori mai crescut in cazul celor care au fumat tigari mentolate fata de cei care au fumat tigari obisnuite. Fata de femei si restul populatiei, negrii prezinta un risc de trei ori mai mic.

Nu a fost observata insa nici o asociere intre fumatul tigarilor mentolate si aparitia hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic, insuficientei cardiace si bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), au afirmat cercetatorii.

Mecanismul exact prin care fumatul tigarilor mentolate creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral mai mult decat alte tipuri de tigari nu este pe deplin inteles.

„Un mecanism probabil ar putea implica faptul ca mentolul stimuleaza receptorii care raspund la temperaturile scazute de la nivelul cailor respiratorii superioare, care pot creste perioada in care ne putem tine respiratia, facilitand in acest fel patrunderea particulelor din tigari in plamani„, a afirmat autorul studiului, dr. Nicolae Vozoris, de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto. „De ce fumatul tigarilor mentolate nu ar duce si la cresterea numarului de boli cardiopulmonare, nu numai a accidentului vascular cerebral nu se stie cu exactitate.”

Rezultatele apar intr-un studiu publicat in data de 9 aprilie, in Archives of Internal Medicine.

Este mult mai probabil ca negrii sa fumeze tigari mentolate fata de restul fumatorilor, dar riscul acestora de a suferi un accident vascular cerebral a fost mai mic in acest studiu, comparativ cu numarul indivizilor care nu sunt negrii. „In timp ce acest grup prezinta un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral decat caucazienii in general, acest studiu a constatat ca riscul crescut de a suferi un accident vascular cerebral in randul fumatorilor de tigari mentolate a fost de fapt superior in randul non-afro-americanilor, nu in cazul afro-americanilor”, a sustinut el.

Rezultatele nu ar trebui sa conduca la concluzia conform careia  un singur tip de ?igara este mai sigur decat oricare altul. „Nu exista nici un „tip bun de ?igara”, a spus Vozoris. „Fumatul oricarui tip de tigari dauneaza sanatatii si duce la cresterea riscului apari?ie unor serii de afectiuni precum variante de tipuri de cancer, boli cardio-vasculare si boli pulmonare. Cu toate acestea, acest studiu arata ca fumatul tigarilor mentolate poate expune o persoana unui risc mai mare de a face un accident vascular cerebral decat fumatul tigarilor obisnuite, care nu sunt mentolate. „

Pana in prezent rezultatele cercetarii tigarilor mentolate au fost neconcludente. Anul trecut, o comisie de consiliere a US Food and Drug Administration a fost de parere ca  interzicea fumarii  tigarilor mentolate ar putea aduce un beneficiu sanatatii publice, deoarece aroma de menta pare sa ii stimuleaza pe oameni sa fumeze. Cu toate acestea, comisia nu a ajuns la concluzia ca tigarile mentolate au fost mai daunatoare decat tigarile obisnuite in ceea ce priveste riscul de a face cancer pulmonar sau de alte afectiuni respiratorii.

La scurt timp dupa ce recomandarea a fost facuta, un studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute (Jurnalul Institutului National pentru Cancer) a informat ca persoanele care fumeaza tigari mentolate ar putea avea chiar un risc mai mic de a dezvolta si de a muri de cancer pulmonar comparativ cu  alti  fumatori.

Pentru acest nou studiu, cercetatorii au folosit datele din U.S. National Health and Nutrition Examination Surveys din perioada 2001-2008 care a inclus mai mult de 5.000 de fumatori cu varste de 20 de ani si peste. Aproximativ 26% dintre acestia au afirmat  ca de obicei fumeaza tigari mentolate.

Cercetatorii au descoperit ca riscul de a suferi un accident vascular cerebral a fost de 2,25 ori mai mare in cazul fumatorilor de tigari mentolate comparativ cu cei care fumeaza tigari nementolate, de  3,28 ori mai mare in randul femeilor si de 3,48 ori mai mare in cel al non-negrilor.

Cu toate acestea, a declarat Vozoris, noul studiu are mai multe rezerve. Cercetatorii nu au luat in considerare tratamentul medicamentos care ar putea fi putut afecta rezultatele. In al doilea rand obiceiurile legate de fumat au fost auto-raportate. De asemenea, fostii fumatori nu au fost inclusi.

Dr. Clinton Wright, profesor de neurologie asociat al University of Miami Miller School of Medicine a declarat ca sunt necesare studii suplimentare inainte sa se poata trage orice alte concluzii cu privire la riscurile specifice pentru sanatate asociate cu anumite tipuri de tigari. „Tigarile mentolate au fost studiate intr-o masura foarte mica”, a spus el.

Mai mult, noul studiu „indica doar o asociere, nu prezinta nici o cauza si efectul acesteia”, a adaugat el.

Cu toate acestea, „mentolarea poate avea substante chimice implicate in proces care ar putea avea propriile lor riscuri„, a spus el. In ceea ce priveste constatarea ca acest risc de a suferi un accident vascular cerebral a fost mai mare in randul albilor, Wright a declarat ca studiul nu este posibil sa fi avut la dispozitie negrii suficienti pentru a detecta posibilitatea existentei unui risc mai crescut in randul acestui grup.

Sursa: scientia.ro

Adauga un comentariu