Actualitate

Vezi PROGNOZA meteo pe trei zile

Publicat: 04 oct. 2012
1

Vremea devine frumoasa in intreaga tara, iar in regiunile sudice si sud-estice va fi si calda, cu temperaturi maxime de 29 de grade in Lunca Dunarii.
In nord si vest insa regimul termic este mai modest, termometrele indica la amiaza doar 19 – 20 de grade. Cerul se mentine insa degajat mare parte din zi si doar peste nordul extrem al tarii se perinda cativa nori, care insa nu lasa nicio picatura de ploaie. Pe crestele montane inalte vantul sufla mai agitat, iar dimineata in zonele joase inca sunt conditii de ceata.

Vineri este o zi frumoasa, insorita si calda in majoritatea masivelor montane, si doar in nordul Carpatilor Orientali se mai arata cativa nori, dar nu sunt purtatori de ploaie. Vantul sufla mai agitat doar pe crestele inalte, asa ca amatorii de drumetii montane se vor bucura de timpul placut, mai ales ca si temperatura aerului are valori agreabila: vorbim despre 17 grade la Predeal si 16 la Paltinis, in timp ce la Sinaia, la cota 1500 termometrele indica 15 grade. Sambata tot calda si frumoasa se anunta vremea la munte, cerul este senin si vantul mai alert doar pe la altitudini mai mari. Si nici temperatura aerului nu se schimba, este inca o zi placuta pentru iubitorii muntelui. Duminica insa, in Carpatii Occidentali si in nordul Orientalilor, vremea se raceste, norii sunt tot mai aadunati si lasa ploi la nivel local. Insa in restul zonei montane temeraturile raman placute, norii isi fac aparittia abia dupa amiaza si ploile tarziu spre seara si in noaptea urmatoare se extind serios, iar vantul devine tot mai alert.
 
In Iasi, vineri va fi o temperatura maxima de 23 de grade, iar minima va fi de 10 grade. cerul va fi preponderent senin.

Vremea se anunta frumoasa si se mentine calda, cu precadere in sud si sud-est. Norii se plimba pe cer doar in extremitatea de nord a tarii, in rest predomina soarele, iar vantul sufla mai sprinten doar in zona montana inalta. In aceste conditii, temperaturile maxime se incadreaza intre 19 si 29 de grade la scara intregii tari.

In Transilvania locuitorii au parte mai mult de soare decat de nori, vantul nu se inteteste, iar maximele ating valori usor mai mari decat cele normale pentru aceasta perioada a anului. 21 de grade se ating la Miercurea Ciuc si Cluj Napoca, 22 la Brasov si chiar 23 de grade la umbra indica termometrele din Sibiu si Alba Iulia.

Spre nord-vest sunt mai multi nori, dar nu cad precipitatii si se mai strecoara si cate o raza de soare, indeajuns incat la amiaza sa se inregistreze maxime termice de 21 de grade in Baia Mare si 20 la Oradea, temperaturi normale, de altfel, in prima decada a lui octombrie.

Spre sud vremea se anunta tot mai frumoasa, iar maximele ating 21 de grade la Arad, 23 la Timisoara si 24 de grade la Deva, fara ploi si fara vant, vreme placuta si  insorita pe tot parcursul zilei. Iar in Oltenia regimul termic este inca si mai generos, la amiaza termometrele indica frecvent 27 – 28 de grade la umbra si nu se anunta nicio picatura de ploaie, doar soare intreaga zi, cu vant potolit.

Sambata, vremea va fi in continuare frumoasa si mult mai calda decat in mod obisnuit in prima decada a lui octombrie, cu temperaturi maxime maine de la 22 de grade in depresiuni pana la 30 de grade in Lunca Dunarii. Cerul se mentine aproape senin intreaga zi, nu se asteapta precipitatii, iar vantul doar pe crestele inalte de munte are cateva rabufniri.

Sambata, in Iasi, maxima va atinge 26 de garde, minima 11 grade, iar cerul va fi in general senin.

Duminica in vestul, nord-vestul si nordul tarii vremea se raceste, iar norii se aduna tot mai multi si lasa ploi la nivel local. In celelalte regiuni insa, temperaturile se mentin mult mai mari decat cele normale pentru aceasta perioada, cerul se innoreaza abia spre seara, iar ploile, moderate cantitativ, se extind pe parcursul noptii. Vantul sufla si el agitat, atat la munte cat si, local, in celelalte regiuni, dar mai ales in est si sud-est. Temperaturile maxime pornesc de la 16 grade in nordul extrem al Moldovei, dar in Lunca Dunarii ating din nou 29 – 30 de grade.

In Iasi, duminica, maxima va fi de 24 de grade, minima de 9 grade, iar spre cerul va fi noros, fiind posibile averse de ploaie pe timpul noptii.

In primele zile ale saptamanii viitoare registrul vremii se schimba radical. Racirea cuprinde intreaga tara, iar temperaturile scad cu circa 10 grade si in sudul si sud-estul tarii. Ploile sunt insa in restrangere ca arie, luni doar in sud-est mai ploua putin si slab, dar apoi jumatatea nordica a tarii este vizata de precipitatii, iar vremea nu se incalzeste simtitor, ramane destul de rece, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, pana spre jumatatea saptamanii.

Adauga un comentariu