Eveniment-Social

Viata ca-n viata: ghetourile

Publicat: 14 iul. 1999

•Hotin nr. 8 – un loc uitat de lume si de civilizatie •16 persoane locuiesc intr-o cocioaba cu trei camarute, intr-o saracie lucie si o mizerie de nedescris •Mica Industrie pretinde sarmanilor o chirie lunara de 400.000 lei, in timp ce maghernita sta sa se prabuseasca •Singura „avere” a celor ce-si duc zilele de pe o zi pe alta este un amarit de acordeon la care un batrin incearca sa ignore grozaviile vremurilor de acum

Tranzitia a reinviat ghetourile. Locuri de cosmar, pline de mizerie, in care se zbat sa traiasca, doar dumnezeu stie cum, zeci de oameni. Intr-un astfel de loc uitat de lume, aruncat la sute de ani de civilizatie, aflat pe o strada asisderea, trei familii cu 4, si 5 copii sufera impreuna si care spera ca intr-o zi vor veni vremuri mai bune.
Pe strada Hotin, la nr. 8, locuiesc in trei camarute intr-o saracie si o mizerie de nedescris 16 persoane. Intr-o curte de citiva metri patrati, zac amestecate una peste alta, saltele de pat, haine rupte si urit mirositoare, tablouri cu poze amintind vremurile trecute mai bune, si niste galeti cu care copiii cara apa din departare.

In afara de maghernita cu cele trei camarute intunecate si un amarit de acordeon, Gheorghe Borcoi nu are absolut nimic. Maghernita in care sta nu mai are mult si cade pe el – si nici macar nu-i apartine. Este a societatii Mica Industrie SA, care, dupa ’89, a preluat o serie de cladiri si spatii. Gheorghe Borcoi locuieste impreuna cu familia sa compusa din trei persoane in doua camere, iar Aurica Ivan, mama a 5 copii locuieste impreuna cu acestia si sotul intr-o anexa subreda unde nici macar vara peretii nu sint uscati. Umiditatea si lutul de pe jos creaza mari probleme copiilor, in special in anotimpul rece. „Acum cind este cald preferam sa dormim si sa respiram aerul curat de afara. In ceea ce priveste iarna, mi-e si groaza sa ma gindesc”.
La o cismea improvizata din ograda, doi copii se spala pe picioare la indicatia mamei: au primit vizita unor musafiri. Ingrozita de mizeria si taxele pe care le are de platit pentru „un amarit de cotet”, Aurica Ivan izbucneste in lacrimi si sustine ca „nu are nici un ajutor de la nimeni”. Incercind sa para mai demn, Borcoi ne-a spus cu voce amara: „Locuiesc aici din 1972. Nu a venit nimeni pina in prezent sa puna o lingura de ciment la casa. Singuri ne-am descurcat; dar acum ni s-au marit de citeva zeci de ori chiriile. Nu avem de unde plati”. Pe lunile aprilie si mai, locatarii din maghernita trebuie sa plateasca cite 400.000 lei chirie pentru fiecare camera. Toti cei de fata ne-au asaltat cu intrebarile, rugindu-ne sa intervenim la forurile competente pentru a rezolva ceva. Virginia Ciomaga, o femeie trecuta de 50 de ani, care locuieste in aceeasi curte, a sustinut ca proprietarii spatiilor nu-i inteleg pe chiriasi. „Vin la noi numai cind au de luat bani. Ultima oara ne-au somat sa facem tot posibilul pentru a ne plati chiria, ba chiar au afirmat: xFaceti ce stiti. Daca nu puteti sa platiti, avem pe cine sa bagam in loca”. Femeia locuieste in acel loc de cosmar din anul 1981. Pe lunile februarie – martie 1999, ea a platit cite 98.000 lei lunar, dar acum trebuie sa plateasca 400.000 lei.
Pentru a se lua la lupta cu viata, asa cum ii place sa spuna de cele mai multe ori, si de a-i infringe grozaviile, batrinul Borcoi si-a luat acordeonul in brate, singura sa avere, si a inceput sa cinte. Un cintec de petrecere, intrerupt deseori de cererile copiilor – care vor sa manince. „Am lucrat multi ani ca miner, dar am trait ca un om. Acum, nu am nici de unele. Mi se rupe sufletul cind ii vad pe copii mei flaminzi, murdari si disperati”. Intr-o anexa ascunsa de privirile trecatorilor, traieste Virginia Ciomaga. Partea sa de cocioaba risca sa porneasca la vale, din cauza pamintului care se surpa. Ea a incercat sa priponeasca pamintul din panta cu ajutorul unor sirme si cabluri, insa fara succes. „Pentrru astea trebuie sa platesc 400.000 lei lunar”, a declarat, disperata, femeia.

Hoitin nr. 8 este doar unul din nenumaratele locuri din Iasi in care s-a cuibarit saracia. Pe care edilii le uita, aruncate ca intr-o groapa de gunoi a nesimtirii. In care oamenii traiesc in conditii departe de pretentiile civilizatiei. Locuri care ar putea fi schimbate; insa banii… ei, banii sint necesari pentru statui, Ateneuri si orice altceva.

Nicu SAMSONloading...

Adauga un comentariu