Titlurile zilei

Viață de nabab pentru managerul de la „Sfântul Spiridon”! Și-a luat trei săptămâni de concediu, în timp ce pacienții mor din cauza lipsurilor din spital. Lui Rafila nu îi pasă

Publicat: 04 aug. 2022
Managerul Dan Timofte
Viață de nabab pentru managerul de la Sfântul Spiridon!

Problemele se țin lanț la cel mai important spital din zona Moldovei. Astfel, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași situația este una mai mult decât gravă, iar managerul unității se află într-un concediu de odihnă prelungit. Ciudat este faptul că de toate aceste probleme știe și ministrul Sănătății, însă nu mișcă un deget pentru rezolvarea situației care afectează, în mod direct, mii de pacienți

Ceea ce se întâmplă la cel mai mare spital din zona Moldovei este strigător la cer. De o perioadă, problemele se țin lanț la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și totul pare că se întâmplă cu un scop. Care este acel scop? Greu de spus. De exemplu, managerul unității medicale, dr. Dan Timofte, se află într-un concediu de odihnă prelungit, deși spitalul trece printr-o perioadă critică. Pare ciudat? Asta nu este nimic! De problemele de la „Sf. Spiridon” nu este străin nici Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Acesta, la fel ca managerul Dan Timofte, nu mișcă un ac pentru ca situația să fie rezolvată.

Alexandru Rafila, dezinteresat de situația critică de la Spitalul „Spiridon”

Ministrul Alexandru Rafila a fost prezent săptămâna trecută la Iași, unde a luat parte la evenimentele prilejuite de Ziua Națională a Ambulanței din România, ocazie cu care putea vizita și Spitalul „Sf. Spiridon”, dacă era curios să vadă ce se întâmplă în unitatea medicală. Ministrul Sănătății avea obligația să se deplaseze la Spitalul „Sf. Spiridon” care se află la o azvârlitură de băț de scena unde era cocoțat la Ziua Ambulanței din fața Palatului Culturii, măcar pentru faptul că unitatea medicală se află în administrarea directă a instituției pe care o conduce. Faptul că nu a arătat niciun fel de interes pentru dezastrul din cel mai mare spital din Moldova poate avea mai multe înțelesuri, cum ar fi susținerea în funcție a actualului manager, dr. Dan Timofte, cu orice preț, falimentarea unității medicale, nepăsarea crasă față de pacienți și așa mai departe. Situația critică de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași nu este de azi, de ieri. Imediat după ce Ministerul Sănătății l-a numit pe dr. Dan Timofte în fruntea unității medicale, în decembrie 2020, au început să apară și lipsurile. Situația s-a deteriorat treptat, deoarece o perioadă au funcționat cu pacienți puțini, bolnavii fiind îndemnați să stea acasă din cauza pandemiei.

Lipsa unui management de calitate a dus la o situație dezastruoasă din care suferă, în primul rând, bolnavul. Acest management defectuos nu a fost sancționat de ministrul Sănătății și s-a ajuns într-o situație în care medicii nu au cu ce interveni pentru a trata și salva viețile pacienților. Ministrul Alexandru Rafila este la fel de responsabil precum este conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Prin criză sanitară au trecut toate spitalele, dar, cel puțin în Iași, nu există încă o unitate medicală care să ceară bolnavului să cumpere la internare medicamente sau materiale sanitare. Așadar, nici managerul Dan Timofte, nici ministrul Rafila nu pot da vina numai pe criza sanitară, economică, energetică.

Situația de la „Sf. Spiridon”, departe de a fi rezolvată

Problemele de la Spitalul „Sf. Spiridon” au început odată cu preluarea conducerii unității de către dr. Timofte. Acesta a crezut probabil că unul dintre cele mai mari și importante spitale din țară poate fi condus fără implicare și fără vreun fel de bătaie de cap. Așa s-a ajuns ca din spital să lipsească medicamente și produse de uz medical. Majoritatea medicilor sunt acum nevoiți să cumpere din banii lor cele necesare. În orice caz, cel mai mult au de suferit au pacienții. Aceștia sunt nevoiți să plătească medicamentele pentru tratamentul din spital din puținii bani pe care îi au.

„În spital nu este nici ghips pentru ortopedie, nici glucoză pentru administrare intravenoasă, nu există soluție Ringer, ace și fire de sutură pentru intervenții chirurgicale. Nu există tipizate pentru a fi completate foile de internare, lipsesc inclusiv tipizatele pentru consimțămintele pacienților, toate se fac din banii angajaților. Nu există în mod constant tonere de schimb pentru imprimante, halate și câmpuri sterile pentru sălile de operații, nici substanța de contrast necesară explorărilor imagistice în urgență. Practic, se adâncesc haosul și dezorganizarea, iar încheierea acordurilor-cadru întârzie, în continuare. În consecință, se continuă modalitatea achizițiilor directe, investițiile în aparatură si amenajări lipsind”, spun voci din spital.

Rafila și Timofte, la fel de vinovați

Managerul Timofte și cu ministrul Rafila sunt la fel de vinovați de situația de la Spitalul „Sf. Spiridon”. În edițiile anterioare, reporterii BZI au relatat situația din unitatea medicală. Mai trebuie precizat faptul că, în acest moment, la Spitalul „Sf. Spiridon” este în desfășurare o anchetă.
Comentarii
 • E bine asa, nu avem nimic dar are grija Chiriac cristina, acum sta ascunsă si conduce spitalul prin wathap, cine cere ceva sau comentează e luat in colimator si amenintat cu comisia de disciplină.
  Cere salariaților implicare,folosire judicioasă, responsabilitate, efort comun , maturitate, responsabilitate, vorbeste ca Elena Ceaușescu în congresul 14.deși spitalul nu are nimic.umbla aiurea prin spital face scenarii de razbunare.e turbată, cine sifoneaza la presa.?
  Tot o nulitate rămâne, terorizează toate birourile .Runos, contabilitate, financiar, personal, salarii, relații publicul. Are informatoarele ei care ling clanta zilnic.
  Face golancuta asta niste jocuri.
  Anonime peste tot, se visează acum manager.
  A uitat nesimțirea cum ani de zile se monta singura la program non stop si umbla cubauditul prin țară la alte spitale, era trecută fictiv la muncă dar de fapt era plecată.ani de zile a făcut asa.bine ca a plecat din medicală 1 ca teroriza toate colegele.
  Un om cu un caracter rar de mizerabil.
  Un om toxic.Acum profita de sărăcia spitalului si isi doreste drum spre functia de manager, director de îngrijire e prea mica.
  Toti salariat ii sunt scîrbiți de ea dar nu au incotro.
  A facut foarte mult rau peste tot.da doar din gura prost, duce vorba de colo colo, isi baga toți colegii în necazuri.sa va feriți devin astfel devin, e cea mai slabă directoare de îngrijire din istoria spitalului, si a săpat efectiv colegele anterioare, Speranta Agapie, Simoma Hurjui,Petronela Mavropol.le a barfit si lucrat pe la spate.
  Merita efectiv fugarita , scoasă afară, a fost in chirurgie asistenta, în medicală 1 asistenta șefa, acum.directoare de îngrijire, a făcut necazuri mari peste tot,a terorizat colega de la MANAGEMENT CALITATE.a vrut sa fiecare peste tot , umbla aiurea si vorbeste aiurea.o rusine maximă pentru spitalul Spiridon.A luat functia cum a luat o, stim toți foarte bine cum !păcat ca a ajuns acolo, sunt foarte multi salariați care chiar meritau acest post de director de îngrijiri, dar nimeni buna dat din coate cum a facut o ea.un om egal cu zero.

 • Verificați pontajul ei cât a fost sistenta șefa la medicală 1, Apoi verificați activitatea ei la ANMCS, veti vedea ca fix in perioada cat era plecată la audit in țară, era si prezenta la spital.Asa a făcut ani de zile, asa ii curgeau banii.

 • Luati la verificat si primele rapoarte cu plata personalului pentru activitatea covid, de la începutul pandemiei de la medicală 1, era asistenta sefa Chiriac Cristina, va puneti mâinile în cap de ce găsiți acolo, facute tot de ea.

 • Cristina, ia baga la sanchibo ședință urgenta cum faci tu , cu 8 minute inainte, ia cheama tunoleaca asistentele sefe si umileste le oleaca.ia zi-le ceva de comisia de disciplina, ia acoperă tu astfel prostiile mari facute de tine.
  Închide le gură cu amenintarile tale , dar sa stii ca orice le ai face ,nu vei fi niciodata un director valoros in ochii lor.le ai umilit si batjocorit prin atitudinea ta,pe toate sistentele sefe le urăști ca au fost loiale Simonei Hurjui, nu au încotro asistentele șefie dar pentru ele esti un om de nimic ajuns prin manevre mizerabile unde ai ajuns.e doar gură de tine.
  Păcat ca managerul si directorul medical nu ti au vazut inca adevarata față.
  Stim ca în comitetul director faci joc dublu, una spui acolo alta la asistentele șefie si invers.

 • Simona Hurjui si menajerul InBarligat, alte poame bune ale conducerii acestui spital , ce au lasat in urma tot felul de gogomanii organizatorice, ce nu le mai resolva niciun contabil, d-apoi un doctor.

 • Chiriac nu este străină de anonimele făcute împotriva spitalului și al managerului pe motiv că actualul manager și-a ales echipa formată din Petronela Mavropol și nu a aleso pe ea director de îngrijiri si neștiind că odată ea va ajunge director de îngrijiri. Așa se vorbește prin upu. Punct.

 • astia sunt „eroii” care v-au injectat cu tratament genetic experimental si v-au obligat sa purtati masti
  daca nu ati comentat doi ani…ce vi se pare anormal astazi?
  ciocul mic si serviti niste gindaci de la klaus schwab

 • Chiriac cristina o pacoste.a masluit pontajul cat era asistenta șefa.se trecea prezenta dar pleca la audit in alte spitale.verificati.
  acest om e foarte periculos.
  Feriți va De ea.otravaste tot în jurul ei

 • Exista dovezi că această angajată a modificat pontajele? Daca da, din experiența mea de jurist, asta se pedepsește. Orice modificare a pontajului, grafic de lucru, condică de prezență etc se sancționează. Semnatul condicii trebuie sa coincidă cu prezența la lucru.Ai venit la lucru te semnezi, ai plecat de la lucru te semnezi. Nu există sa te pontezi și să te semnezi fără să fii prezent la locul de munca. Cine aprobă o astfel de plată pentru ore nelucrate? Pe scurt, asta este delapidare din bani publici.

 • Nici Birliba nu era perfect,dar spitalul avea tot ce trebuie,acum de doi ani nu avem nimic,nu avem nimic nimic,pacienții primesc lista cu ce le trebuie,cumpără ei,Timofte e plecat mereu,nu avem leucoplast,nu avem reactivi la laborator,nu avem imprimante,nu avem tipizate,nu avem condici de farmacie,nu avem soluție contrast,nu avem sterilizarea cum trebuie,nu avem contracte de service la aparate,nu avem dezinfectanți,nu avem tifon,nu avem hârtie,nu avem tipizatele din foile de observație,nu avem mâncare la pacienți,sunt zile când dăm mâncare o zeamă care putem,fara cartofi,fara fidea,fara carne,nimic,zeamă.
  Nu avem imprimante,calculatoare,uși stricate,nu s a primit nimic de 2 ani,un scaun,un capac de wc.nimic
  Suntem terorizați de Cristina Chiriac director de îngrijiri,cum cerem ceva sau ne spunem o părere,o ia personal și începe calvarul pentru salariați.
  Să spună cum a luat examenul de as șef la medicala,sa spună cum a luat examenul la director de îngrijiri? Să spună cum tratează un întreg colectiv? Prin minciună,prin anonime,prin amenințări cu comisia de disciplină ,amenință și vrea să domine asistentele șefe cu amenințare.
  A predat la FEG,a plecat cu scandal,a predat la Ghica ,a plecat cu scandal,peste tot numai cuvinte de dispreț.profesional e slabă dar da din gura și da din gura și da din gura.
  Întrebați prin spital și veți vedea ce părere au colegii toți din spital.
  E genul de om care baga intriga peste tot.toti ne ferim de ea.tot spitalul știe că a venit pe funcție la ordin.
  Toți știm că e viitorul manager al spitalului,deja își pregătește terenul prin anonime,deși se da prietena cu noua conducere ii reclama peste tot.
  Analizați ce a făcut și pe partea de audit la ANMCS,a luat bani pe consultanta de la spitale,degeaba,că nu au luat acreditările ,dar banii și ia încasat.intrebsti la Pașcani,la Hârlău ce comisioane a luat și ceva lăsat în urmă.Astia sunt acum la conducere,păcat că în spital sunt și oameni care chiar merita sa fie reprezentați de oameni cu caracter.
  O rușine.

 • Spitalul este mai profesional cu Timofte, are mai multa calitate profesionala inglobata in activitatea medicala, pe care Birliba si Simion-a Hurjui au bolmojit-o de-a lungul anilor cu indicatori si ineptii contabilicesti.

 • Citesc și nu mi vine sa cred ce comentarii se pot scrie care nu au legătură cu tema subiectului. Domnilor și doamnelor cei care scrieți astfel de comentarii de ce vă bălăcăriți aici, când totul este foarte simplu. Nu aveți materiale sanitare, nu va obliga nimeni sa le cumpărați. V-a pus cineva sa le cumpărați? Doamna de care tot vorbiți va amenință cu diferite comisii. Mergeți în comisiile respective daca doamna așa dorește, și la comisie mergeți cu un avocat ( aveti dreptul). Iar comisiei spuneți că ați făcut așa cum a facut in antecedente și doamna ( ce citesc aici la comentarii, doamna ar trebui sa nu mai fie la conducere cu așa trecut măreț). Doamna vrea postul de manager, nicio problemă, să-l ocupe, iar când veți fi sancționați, aduceți dovada că și doamna la rândul ei a făcut năzbâtii. Dar la ce trecut spuneți că are, aspiră degeaba la postul de manager.

 • Oameni buni, actualul manager și actualul director medical, sunt oameni cu capul pe umeri, nu cad ei în capcana directoarei de îngrijiri, chiar dacă așa lasă să se vadă. Ambii știu de ce este în stare doamna respectiva, doamna a lucrat in chirurgie, iar vorbele circula cu viteza sunetului. Toate asistentele șefe sunt mulțumite de directorul medical și de manager, dar neavând acces la dumnealor să-și spună păsul, doamna director de îngrijiri spune numai vorbe urate despre asistentele șefe, celor doi directori.Sunt aberații că asistentele șefe sau angajații nu agreează actualul manager, sunt imbirligaturi de persoane rău intenționate, care dezbina și vor sa conduca. Un colectiv dezbinat este mai ușor de condus. Daca nimeni nu ar fi mulțumit de conducere, ar exista conflicte, proteste. Dar se pare că aceste conflicte se încearcă cu toate puterile sa se produca, și se produc de persoane rău intenționate care influențează negativ directorul medical și managerul.Sa fie înregistrate ședințele cu asistentele șefe și să sune acces la ședința directorul medical și managerul. De ce nu mai este grupul vechi al asistentelor șefe și s-a făcut altul nou? Simplu. In grupul vechi era și managerul, acum la grupul nou nu mai vede managerul ce amenințări bagă directorul de îngrijire. Amenințările, șantajul, hărțuirea sunt interzise in orice instituție a statului român. Aveti încredere în actualul manager că managerul conduce spitalul și este o persoană responsabilă. De când a intrat doamna C. director de îngrijiri, nu a existat angajat al spitalului care sa nu spună că in spital va fi răzmeriță. De ce cînd este doamna Mihaela in locul doamnei C. este armonie între asistentele șefe și există o colaborare minunată și toate ne bucurăm că ne reprezintă doamna Mihaela. Așa vrem sa fie permanent, armonie și înțelegere, nu amenințări, hărțuiri și conflicte.

 • Sfinte spiridoane, scapa ne de dracul gol băgat în spital în biroul de director de îngrijire. Cristina Chiriac e dracu gol.Amin

 • In toate spitalele Doctorii fac cabinete private și spital și cursuri la studenți și conferințe in același timp si care 2 – specializări
  Asistentele fac servi ci si facultate la zi și Cabinete private
  Madivins nu e ka fără frecventa
  Infirmierele fac scoli postliceale tit la zi

 • Mihaela Rusu asistenta șefa de la Chirurgie 3 a dat-jos pe fosta șefa Cristina Socolovschi
  ridicand fusta la Prof Diaconu
  Mihaela Rusu si-a adus si bărbatul asistent la sterilizare si băiatul asistent la chirurgie 3
  Toți au făcut Scoala sanitara postliceala la dara frecventa
  In chirurgie 3 s-a furat telefonalele la bolnavi si e mizerie Bolnavii sunt slab ingrijiri
  Rusu zice ca bolnavii sunt needucați si nebuni pentru ca asistenții si infirmierii aduși acolo in majoritate sunt angajați de ea.

 • Ce treaba are Chiriac cu subiectul ziarului
  Asta e diversiune ca sa distrageti atenția de la problemele spitalului
  Chiriac a venit in spital de 5 luni si a pus la treaba puturoșii
  De când a venit Chiriac sunt materiale sanitare in spital
  Mai sunt mici excepții din cauza furnizorilor care nu livreaza marfa la timp dar asta nu e vina spitalului
  Aia care vrei postul de directoare de ce nu re-ai prezentat pa examen?
  Candidai cu Chiriac si arătau ca ești n-ai buna decât ea
  Ca sa scrieti comentarii pe ziare sub anonimat arată ca nu va asumați nimic decât bârfa si mahala

 • Ba ce mahala e la Spiridon
  Ce își mai spală astia chiloți pe ziare!
  Ce bârfa, ce oameni , ce caractere…,
  Astia ne îngrijesc pe noi?
  Vai de capul meu!

 • Cititor și bobo este Chiriac care a scriîs comentariile. In primul se laudă că de când a venit la conducere spitalul are materiale iar în alt comentariu o baga in buda pe favorita asistentelor șefe, pe Mihaela Rusu. Chiriac ești buda pe lîngă Mihaela Rusu , îți este frica că îți ia locul. Rusu nu a făcut golăniile pe care le ai făcut in clinica de unde ai plecat. oleacă mai este și dai cu subsemnatul. Și tu ți ai adus neamurile toți brancardieri și infirmiere . Poate apare un post de electrician să îl aduci pe bărbatuto că este electrician la operă și poate ii faci post de electrician sef la Spiridon. Îți este frica că îți ia Rusu locul. Ce examen ai dat tu că lingeai ușile șefilor sa fi directoare. Rușine să îți fie. Mai bine taci că toată lumea știe cum ai obținut toate posturile. Rusu e favorita asistentelor șefe. De unde ști că a ridicat fusta ai fost la fundul ei?? Ce puturoși ai pus la treabă? Te-ai pus pe tine la treabă că nu îți mai plimbi fundul de colo pina colo. Rusu nu se ponta și sta la acreditări . Nimeni nu are o vorbă bună despre tine. Spui că ești corectă, vorbesc brancardierii și infirmierele in clinica de unde ai plecat că toarna tot. Chiar asistenta care ai lăsat-o paravan in clinica de unde ai plecat da ochii peste cap la ședințe și pe care tu ai aduso in clinica și ai angajato și spui că ești corectă cu angajările și întreabă asistentele șefe cum să facă să scape de stocul de materiale pe care lai lasat cînd ai plecat și trebuie să se descurce cu materiale care nu există decât pe hartie. Rușine. nu îți este teama de Dumnezeu că te bate , cind vezi că este cineva favorit încerci prin toate mijloacele sa înfunzi .

 • Lasă Chiriac că peste 4 ani dai examen corect. Asta daca nu te va destitui organele competente pentru încasările necuvenite din bugetul statului , pentru falsuri în acte și multe altele. Joaca te cu jarul , că în loc de de grătar vei manca cărbunii. Succes.

 • Numai tu Chiriac ești deșteaptă , numai tu ești capabilă de a obține un post prin concurs corect , restul asistentelor sunt idioate .tu că director unde ai fost cînd Rusu și-a angajat fiul la chirurgie lai examinat sa vezi daca este deștept și capabil de a lua un post de asistent. Dar nici tu nu ești capabilă de examinare. Daca asistentul Rusu a intrat fraudulos atunci Chiriac ești complice la fraudarea examenului. Cum îți iese răutatea din gura se vede de la o posta că ești o frustrată și îți este teama că în urma unui control ramai și fără post de asistentă. Îți este frica de Mihaela Rusu , Cristinuto , Mihaela Rusu este favorita asistentelor șefe și a conducerii a.lui Ionescu și manager.Rusu nu a dat-o jos pe Cristina dar tu cite asistente ai băgat în rahaturi ? Nu ai ce face ești în minoritate toate șefele tin cu Rusu chiar și cele care îți trimit pupicuri , flori , inimi și felicitări. Ce studii ai tu ai o școală la Sibiu și ai trecut că rata prin apa . Felicitări Mihaela Rusu că familia ta frumoasă lucrează în sistem , ai un băiat deștept și frumos și un soț cu care nu îți este rușine să ieși în lume spre deosebire de alte persoane care nu pot trai și duc grija altora. Dacă ești așa deșteaptă și buna la suflet de ce nimeni nu are o vorbă bună despre tine Chiriac de ce toate șefele te ignoră ? Tu ce ai făcut in chirurgie și în medicală nu ai avut un post stabil te-ai plimbat prin toate clinicile. Ai incercat marea cu degetul la Infecțioase pentru un post de management și cînd au auzit de tine șefii de spital și au pus palmele în cap. Habar nu ai cate se știu despre tine. Nu te mai da virgină. Cu timpul vor ieși multe la suprafață despre tine . Ești capabilă să dai concurs cu toate asistentele șefe , așa un mic examen că sa vedem ce deșteptăciune zace în capul de Einstein. Dacă aștepți ploaia trebuie să ți placa și mocirla.la ce școală mai predai ? Sunt asistente sefe care predau la multe școli postliceale deci sunt mai deștepte că tine. Prin comportament te faci singura de cacao. Toate comentariile bune despre tine sunt scrise de tine. Toate comentariile la adresa altor asistente sunt scrise de tine. Nimeni din spital nu va scrie și nu va spune ceva bun de tine oare de ce?

 • Chiriac, daca soțul asistentei Rusu a făcut școala la fara frecvență, tu unde ai făcut facultatea de asistente medicale? Te ai dus zilnic la Sibiu, sau tot fără frecvență scrie pe fruntea ta? In chirurgie s-au furat telefoane, dar in clinica unde ai fost asistentă șefa s au furat paturi cu saltele cu tot, scaune s au falsificat condici și semnături. Nu știu cum te răbda Dumnezeu cu atâta ura pe care o ai. Nu vezi decât funcție de șefie, ești în stare să faci o nenorocire că sa fi șefă. Toate asistentele care au o stare bunicica le și găsești cate ceva, că ridica fuste și multe alte închipuiri care există doar in mintea ta.Te crezi singura deșteaptă din lumea asta, daca te crezi așa deșteaptă de ce nu ai candidat cu fosta directoare Agapiei sau cu fosta directoare Hurjui. Acum așa cum spunea cineva mai sus in mesaje, ai lins ușile directorilor că sa te pună directoare de îngrijiri. Daca este așa cum spui asistenta Rusu, de ce o lași în locul tău să te suplinească. De ce nu o sancționezi că nu face ce trebuie in clinica. Că are spitalul materiale, tocmai tu ai spus într-o ședință că durează doi ani că sa se facă achiziții. Înseamnă că directoarea Hurjui acum doi ani a facut tot ce este necesar pentru a avea materiale. La tine se va vedea peste doi ani ce competenta ai. Asistentele plâng după Hurjui și Mavropol. Acum au prins drag de doamna Rusu. Viva, Rusu! Nu te gândești că poate mâine, poimâine nu vei mai fi in funcția pe care o ai și vei ajunge la patul pacientului sa l îngrijești și atunci se va vedea competenta ta strălucitoare in meseria de asistentă. Functia de asistentă șefa este de 8 ani maxim, doua candidari poți face, iar la ce comportament ai, să ți iei adio de la funcția de îngrijiri.

Adauga un comentariu