Arte vizuale

Viata faimosului sculptor Ion Jalea – FOTO

Publicat: 30 apr. 2013
Ion Jalea (n. 19 mai 1887, Casimcea, judetul Tulcea – d. 7 noiembrie 1983) a fost un sculptor roman, membru al Academiei Romane. A participat la Primul Razboi Mondial, unde si-a pierdut mana stanga in lupta si a fost nevoit sa sculpteze toata viata doar cu mana dreapta. 

Dupa ce absolva in 1908 Scoala de Arte si Meserii, urmeaza studiile Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, avandu-i profesori pe sculptorii Frederik Storck si Dimitrie Paciurea.
Isi desavarseste formatia artistica la Paris, la Academia Julian, in atelierul lui Antoine Bourdelle. Obtine Marele Premiu al Expozitiilor Internationale de la Paris si de la Barcelona, Premiul na?ional pentru sculptura (1941), Premiul de Stat (1957) si – in acelasi an – titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a functionat ca presedinte activ al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compozitii alegorice.

La baza viziunii lui sta cultul pentru forma ca rezultat al observarii realitatii – in special a figurii umane – si tendinta incorporarii unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizand in permanenta glorificarea unor fapte sau personalitati semnificative din experienta istorica.

In compozitiile sale, Ion Jalea urmeaza legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice intre parti, ale dozajului elementelor dinamice – gesturi, diagonale ascendente sau descendente – intr-un ansamblu coerent si static. O sinteza a inzestrarii sale. a perfectei imbinari intre nivelul realist si cel alegoric, a stiintei impacarii tensiunilor dinamice si statice ne ofera compozitia Arcas odihnindu-se, lucrarea sa cea mai reprezentativa, creata in 1926 .

In data de 19 martie 2009, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a efectuat o vizita la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, ocazie cu care a avut loc ceremonia de inaugurare a copiei in bronz a operei de arta „Arcas odihnindu-se”, sculptura de Ion Jalea, donatie a statului roman catre Curtea de Justitie din Luxemburg.

Adauga un comentariu