Secretele istoriei

Viata fizicianului italian Amedeo Avogadro

Publicat: 19 ian. 2015
3

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna si Cerreto (n. 9 august 1776, Torino; d. 9 iulie 1856, Torino) a fost fizician si chimist italian.

Descendent al unei familii nobile de guelfi, din Vercelli, care in timp s-a divizat in mai multe ramuri. Una din ramuri s-a stabilit in Quaregna, un satuc de langa Biella, din care se trage si familia lui Amedeo.

Vezi si Povestea fizicianului Karl Manne Georg Siegbahn

Pana la varsta de 30 de ani, a facut studii juridice, dar dupa acea varsta s-a interesat de domeniul stiintific. Intre 1809 si 1819 a fost profesor de fizica si matematici la Colegiul Regal din Vercelli. In anul 1820 a fost infiintata prima catedra de fizica matematica din Italia, la universitatea din Torino. Amedeo Avogadro a fost numit seful acestei catedre, unde a predat, cu intreruperi, pana in 1850.

Vezi si Opera lui Carl David Anderson

A fost membru al Academiei de Stiinte si a Societatii Italiene „dei XL” (a celor 40). Si-a orientat cercetarile spre problemele cele mai imporante din fizica si chimie.

In 1811, pe cand preda la Vercelli, a emis asa numita „ipoteza moleculara”, potrivit careia doua volume egale din orice gaze, aflate la aceeasi presiune si temperatura, contin acelasi numar de molecule.
Numarul lui Avogadro, cunoscut si sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol-1 si reprezinta numarul de molecule continut intr-un mol de substanta.
Adauga un comentariu