Secretele istoriei

Viata imparatului roman Constantiu al II-lea

Publicat: 11 aug. 2014
3

Constantiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d. 3 noiembrie 361), imparat roman (337-361), a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei.

S-a nascut in Sirmium (oras in Illyricum). A fost ridicat in 324 la rangul de cezar, apoi in 337, la moartea tatalui sau, impreuna cu cei doi frati ai sai, Constant si Constantin II, la cel de augustus, incredintindu-i-se guvernarea Orientului, Egiptului si Traciei. Constantiu poarta un lung razboi impotriva Persiei (337-361), incheiat fara ca o tabara sa poata dobandi un succes decisiv.

Vezi si Povestea imparatului roman Valentinian I

Dupa moartea lui Constant (350), Constantiu organizeaza o campanie impotriva lui Flavius Magnus Magnentius si, infrangandu-l in bataliile de la Mursa (351) si Mons Seleuci (353), devine imparat al intregului Imperiu Roman.

Vezi si Imparatul roman Servius Sulpicius Galba

Moare la Tarsos, in Cilicia, in drum spre Occident, unde trupele din Gallia il proclamasera imparat pe Iulian Apostatul. Modest ca inteligenta, suspicios, crud, superstitios, Constantiu ramane totusi cel mai capabil dintre fiii lui Constantin cel Mare.

Adauga un comentariu