Secretele istoriei

Viata intima a marilor personalitati istorice feminine

Publicat: 06 dec. 2013
3
Christina – regina nonconformista a Suediei (1626 – 1689, regina intre 1632 – 1654)
Faimoasa regina a Suediei, cunoscuta mai tarziu si sub numele de contesa Dohna, a avut o viata controversata si furtunoasa. Insasi venirea sa pe lume este neobisnuita, parintii sai, regele Gustavus Adolphus si regina Maria Eleonora de Brandonburg, fiind convinsi ca scumpul lor copil este de sex masculin. Se pare totusi ca baiatul era, de fapt, fetita…. Pentru ca era singurul mostenitor al tronului, a primit educatia pe care ar fi primit-o un mosternitor regal masculin in secolul XVII: a invatat sa calareasca, sa vaneze alaturi de alti barbati. Avea varsta de 6 ani cand, prin moartea tatalui sau si prin dreptul sau de succesiune, devine regina, iar regentul sau, Axel Oxenstierna, a continuat sa o indrume chiar si dupa incoronarea sa ca regina. In ciuda sfatului acestuia, initiaza sfarsitul razboiului de 30 de ani, negociind Pacea de la Westphalia. Viitoarea regina se imbraca aidoma barbatilor, este pasionata de stiinta si de misterele alchimiei, insa iubeste si artele, devenind patroana artelor si a invatamantului, scriu cei de la ziare.com.
Emblema istorica pentru femei
In ciuda sexualitatii sale discutabile, regina Christina a Suediei a fost o emblema istorica pentru femeile acelui secol, o personalitate complexa si unul dintre cei mai neobisnuiti monarhi din istoria Europei. Nu putini erau cei carora le era cunoscuta atractia reginei pentru femei si pasiunea pe care a investit-o in relatia cu doamna sa de onoare, frumoasa contesa Ebbe Sparre. Faptul ca regina impartea acelasi pat cu una din femeile de la curte nu inseamna insa nimic neobisnuit in Suedia secolului XVII. In frigurosul nord, oamenii de acelasi sex obisnuiau sa doarma in acelasi pat pentru a se incalzi. Scrisorile de corespondenta dintre cele doua (unele s-au pastrat) sunt descrise insa ca adevarate scrisori de dragoste. Contesa s-a casatorit si a parasit curtea inainte ca regina sa abdice, dar cuvintele de amor intre cele doua au continuat sa circule pe cale scrisa…  Dupa abdicarea sa de pe tron, si-a luat numele de Maria Christina Alexandra si, in ciuda faptului ca multi ravneau la mana sa, a refuzat sa se casatoreasca, traind dupa liberul arbitru. In schimbul impresionantei sale biblioteci de la Vatican, a cerut sa fie ingropata alaturi de papi si de barbati cu rangul cel mai inalt in catedrala San Pietro.
Eleanor Roosevelt (1884-1962)
Casatorita cu unul dintre cei mai faimosi presedinti ai Statelor Unite, Franklin Roosevelt, Eleanor este cea care a revolutionat statutul de Prima Doamna a unei tari, devenind una dintre cele mai puternice si influente femei ale secolului XX. Eleanor Roosevelt este cunoscuta pentru actiunile sale politice si umanitare, pentru rolul sau civic activ, pentru eforturile sale de promovare a drepturilor omului, pentru participarea la organizarea unor institutii notabile,  precum este Organizatia Natiunilor Unite, pentru implicarea in activitati de ajutorare a copiilor americani de culoare, dar si a femeilor, pentru actiunile sale sociale si caritabile. In timpul unei campanii prezidentiale, Eleanor, devenita Prima Doamna a Americii, o cunoaste pe Lorena Hickock, o jurnalista renumita pentru profesionalismul si abilitatile sale de comunicare. Sunt unii care sustin ca cele doua femeie erau legate printr-o prietenie profunda si foarte apropiata. Si atat… Cu toate acestea, legatura sentimentala puternica care se naste intre cele doua femei nu poate fi negata. Despre Eleanor, se spunea ca este femeia din spatele barbatului (Franklin Roosevelt). Despre Hickok, ca este „femeia din spatele femeii”… Lorena Hickock isi abandoneaza cariera ei jurnalistica stralucita pentru un post la Casa Alba. Hickock a incurajat-o pe Eleanor sa-i scrie in fiecare seara scrisori pe care se gandea ca ulterior sa le foloseasca drept suport pentru o biografie a lui Eleanor. Chiar daca membrii familiei au distrus corespondenta dintre cele doua, s-au pastrat anumite dovezi care sa certifice pasiunea existenta intre cele doua femei. In aceste scrisori, Eleanor vorbea in detalii intime despre afectiunea sa pentru Hick, cum o numea pe prietena sa. Eleanor descrie dorinta ei de a „o avea langa ea in pat si de a o strange in brate”, despre faptul ii adora „dezmierdarile moi si sarutul dulce si bland”.
Virginia Woolf (Adelina Virginia Stephen – 1882-1941)
Este scriitoarea si eseista britanica considerat a fi una din cele mai importante personalitati literare moderne ale secolului XX, cunoscuta in lumea intreaga pentru romanele sale geniale: „Mrs. Dalloway”, „Spre far”, „Valurile”, „Orlando”, „Intre Acte”, „Camera lui Iacob” si pentru tehnicile sale experimentale de scriere -fluxul constiintei, lirismul intens, viziunea poetica a prozei sau investigatia psihologica a personajelor. Abuzurile sexuale venind din partea fratilor vitregi, moartea mamei cand Virginia era adolescenta, a tatalui 9 ani mai tarziu, toate adunate au condus la zbuciumarea puternica a echilibrului psihic al Virginiei. Intre geniu si nebunie, toata drama intima a femeii care a militat pentru emanciparea intelectuala a femeilor si-a gasit refugiu in puterea de a asterne cuvintele pe hartie. Dupa cum ea insasi marturisea, scrisul a fost cel care a ajutat-o in repetate randuri sa-si continue lupta sa cu viata.  Alaturi de sotul sau, scriitorul Leonard Woolf, evreu de origine, Virginia a avut o frumoasa si „unitara” casnicie, bazata pe intelegere, armonie si iubire. Virginia isi iubea cu adevarat sotul. Admite faptul cu naturalete. O cunoaste insa in 1922 pe Vita Sackvile-West, scriitoare si ea, o personalitate nonconformista, cu o gandire libertina, casatorita cu Harold Nicolson, diplomat al Marii Britanii. In relatia sa intima cu Vita, relatie prezentata in romanul Orlando, considerat de altfel a fi una din cele mai frumoase scrisori de dragoste ale literaturii, Virginia investeste toata pasiunea spiritului sau. Dupa o perioada de ani buni, relatia se incheie, oprindu-se la stadiul de prietenie. Chiar daca se vedeau rar, calatoreau in cercuri sociale diferite, traiau cea mai mare perioada a timpului in tari diferite si erau amandoua angajate in casnicii – culmea, chiar reusite – cu barbati mai mult sau mai putin dispusi sa treaca cu vederea aventurile extramaritale ale sotiilor, Virginia si Vita vor ramane prietene pana la sfarsitul vietii. Virginia Woolf se lupta in repetate randuri cu depresia, cu schimbarile bruste de dispozitie, cu instabilitatea sentimentala si cu gandurile sinucigase. Cedeaza insa  si in 1941 decide sa-si puna capat zilelor in apele raului Ouse, aflat in vecinatatea locuintei sale, prin inecare, umplandu-si buzunarele cu pietre.
Adauga un comentariu