Secretele istoriei

Viata lui Donald al II-lea al Scotiei

Publicat: 27 nov. 2014
3

Domnall mac Causantín (decedat in 900), cunoscut si ca Donald al II-lea, a fost regele Pictilor sau regele Scotiei la sfarsitul secolului al IX-lea. El a fost fiul lui Constantin I.

Donald a devenit rege la moartea sau detronarea lui Giric, la o data necunoscuta, insa este plasata undeva in anul 889. Cronica regilor din Alba raporteaza:

Vezi si Maria, regina Scotiei

Doniualdus fiul lui Constantini a detinut regatul pentru 11 ani (889 – 900). Nordicii au pierdut Pictia la acea vreme. In timpul domniei sale a avut loc o lupta intre danezi si scotieni la Innisibsolian in care scotienii au detinut victoria. A fost ucis la Opidum Forther (Dunnottar de astazi) de rudele sale.

Vezi si Conflictul lui Macbeth al Scotiei cu regele Duncan I

A fost sugerat ca atacul asupra de la Dunnottar a fost mai degraba un raid mic a unor pirati si poate fi asociat cu ravagiile din Scotia atribuite la Harald Fairhair in Heimskringla. Profetia Berchán plaseaza moartea lui Donald la Dunnottar, dar pare sa fie atribuit si la Gael. Alte surse sustin ca a murit la Forres, iar moartea acestuia este datata in anul 900, in Analele Ulster si Cronica Scotorum, unde el este numit rege al Abei, mai degraba decat regele Pictilor. A fost ingropat la Iona.

Protrivit Cronicilor Regilor din Alba, Donald a fost urmat la tron de catre varul sau, Constantin al II-lea al Scotiei. Fiul lui Donald, Malcolm, a devenit rege mai tarziu, ca Malcolm I.

Adauga un comentariu