Secretele istoriei

Viata lui Filip al II-lea al Frantei

Publicat: 14 iul. 2014
3
Filip al II-lea al Frantei (in franceza Philippe Auguste) (21 august 1165 – 14 iulie 1223) a fost regele Frantei intre 1180-1223.
Membru al Dinastiei Capetienilor, a fost fiul lui Ludovic al VII-lea, rege al Frantei si a celei de-a treia sotii, Adela de Champagne.
Filip a avut cele mai mari succese dintre regii Frantei medievale, extinzandu-si regatul si sporind influenta monarhiei. A rupt Imperiul Angevin si a invins coalitia adversarilor sai (Sfantul Imperiu Roman, Anglia, Flandra), in Batalia de la Bouvines din 1214. A reorganizat guvernarea, a adus stabilitate financiara, fiind simpatizat de populatie din cauza cedarii puterii nobililor catre clasa medie.
Avand sanatatea subreda, tatal sau – Ludovic al VIII-lea s-a ingrijit ca Arhiepiscopul Guillaume de Blois (William Whitehands) sa-l incoroneze si sa-l unga pe printul mostenitor, Filip, la Reims, ca Rege al Frantei in data de 1 noiembrie 1179. Filip s-a casatorit pe 28 Aprilie 1180 cu Elisabeta de Hainaut, care i-a adus drept zestre Comitatul Artois. Tatal sau a murit pe 20 septembrie.
Posesiunile regale s-au extins repede in timpul lui Filip I si a lui Ludovic al VI-lea, sub Ludovic al VII-lea s-au diminuat usor. Astfel in aprilie 1182 Regele Filip al II-lea a expulzat toti evreii de pe posesiunile lor si le-a confiscat bunurile. Cel mai mare fiu al sau, Ludovic, s-a nascut pe 5 septembrie 1187 si a mostenit Comitatul Artois in 1190, cand Elisabeta, mama sa, a murit.

Vezi si  Gaston Jean-Baptiste, fiu al Frantei

In 1181, Filip al II-lea a inceput un razboi impotriva contelui Flandrei, Filip de Alsacia. Razboiul a fost castigat, Filip reusind sa contracareze ambitiile contelui, rupandu-i aliantele cu Henric I, duce de Brabant si cu Filip de Heinsberg, arhiepiscop de Köln. In 1185, tratatul de la Boves confirma regelui posesia asupra Vermandois, Artois si Amiénois. In 1184 Stefan I de Sancerre si mercenarii sai din Brabant au atacat si au distrus provincia Orléanais, insa Regele Filip i-a invins.

Vezi si Marie Touchet, metresa regelui Carol al IX-lea al Frantei 

De asemenea Filip al II-lea a inceput razboi cu Henric al II-lea al Angliei, care era si conte de Anjou si duce de Aquitania in Franta. Au urmat doi ani de lupte (1186–1188), dar situatia a ramas neschimbata. La inceput, Filip s-a aliat cu fiii mezini ai regelui englez, Richard si Ioan, care declansasera o rebeliune impotriva propriului tata. Oricum, noutatile despre caderea Ierusalimului in mainile lui Saladin, care au fost urmate de moartea subita a regelui Henric, au distras atentia de la razboiul anglo-francez. Intre 1189 si 1192, Franta lui Filip, Anglia si Imperiul romano-german au intreprins Cruciada a treia contra sultanului Saladin
Filip al II-lea a fost prieten apropiat cu toti fiii lui Henric si s-a folosit de ei ca sa formeze rebeliunea impotriva tatalui lor, apoi i-a intors impotriva mezinilor, Richard si Ioan, dupa ascensiunilor fiecaruia la tronul Angliei. Cu Henric cel Tanar, rege al Angliei, si cu Geoffrey al II-lea, duce de Bretania, a pastrat prietenia pana la moartea lor. Intr-adevar, la funeraliile lui Geoffrey, era atat de depasit de durere, incat a trebuit sa fie imobilizat, pentru incercarea sa de a se arunca in groapa prietenului sau.
In mai 1200, Filip al II-lea a semnat tratatul de la Goulet cu succesorul lui Richard I al Angliei, Ioan al Angliei ( Ioan Fara de Tara ), regele Angliei si duce de Normandia, numit si Ioan fara de Tara (en. Lackland, fr. sans Terre).
Adauga un comentariu