Secretele istoriei

Viata lui Gheorghe Alexianu

Publicat: 31 ian. 2014
Gheorghe (George) Alexianu (n. 1 ianuarie 1897, Straoane judetul Putna; d. 1 iunie 1946, Jilava) a fost doctor in drept, profesor de liceu, conferentiar universitar, guvernator al Transnistriei in perioada 19 august 1941–1944. In 1946, inculpat si condamnat pentru crime de razboi, crime impotriva pacii si crime impotriva umanitatii; a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucuresti (condamnare reconfirmata la recursurile din 2006 si 2008) si a fost executat la 1 iunie 1946 prin impuscare.
Gheorghe a fost fiul mai mare unui oier aroman din zona Muntilor Pindului, Ovanez Alexean, refugiat in Tara Romaneasca de a scapa de izlamizarea fortata de turci in a doua jumatate al secolului al XIX-lea. Ovanez a ajuns cu turmele de oi in Moldova in zona Panciu, unde s-a stabilit dupa scurt timp si si-a intemeiat o gospodarie solida.
In 1915 si-a inceput studiile de drept la Universitatea Bucuresti. Dupa intrarea Romaniei in razboi, in decembrie 1916, s-a inrolat voluntar in armata romana. In 1918 a fost demobilizat si a reluat cursurile la Universitatea Bucuresti. Dupa absolvire a fost timp de un an profesor de filozofie si istorie la un liceu din Ramnicu Valcea, apoi a urmat cursuri de doctorat la Universitatea Bucuresti si a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice (1925).

Vezi si Controversele din jurul lui Kogalniceanu
Incepand din 1927 a ocupat un post de conferentiar de drept public la Universitatea din Cernauti, unde a lucrat pana in 1938.

Cariera administrativa si-a inceput-o cu numirea sa ca rezident regal al Tinutului Suceava (cu sediul la Cernauti) la 29 august 1938, in prezenta unei delegatii guvernamentale formata din trei ministri: Armand Calinescu, ministru de interne si interimar al educatiei nationale, Mihail Ghelmegeanu, ministrul lucrarilor publice si comunicatiilor, si general dr. Nicolae Marinescu, ministrul muncii, sanatatii si ocrotirii sociale. Prezenta inaltei delegatii era menita sa releve importanta pe care guvernul Romaniei o acorda Bucovinei.
La 1 decembrie 1938, a intrat in vigoare decretului-lege nr. 169/1938 pentru „revizuirea cetateniei”, emis de guvernul lui Octavian Goga, cu scopul anularii cetateniei unui mare numar de cetateni evrei. Alexianu a aplicat acest decret-lege abuziv, cu adaosuri personale, nestipulate de prevederile acestei legi antisemite. Printre altele a ordonat cetatenilor de etnie evreiasca, privati de cetatenia romana, sa se inregistreze si totodata le-a „sugerat” ca s-ar cuveni ca acestia sa-si vanda proprietatile si afacerile in decurs de 14 zile. La 31 ianuarie 1939, el a fost destituit din functia de rezident regal al Tinutului Suceava – din cauza incapacitatii de a rezolva problemele sociale si politice ale Bucovinei si a conflictului cu studentimea cernauteana si inlocuit de Gheorghe Flondor. Alexianu a fost apoi numit in functia de rezident regal al Tinutului Bucegi (cu resedinta la Bucuresti).
A detinut aceasta pozitie pana in octombrie 1940.

Vezi si Campania din 1941 de la Odessa a Escadrilei Albe 

La 19 august 1941, Alexianu a fost numit de Ion Antonescu in functia de guvernator al Transnistriei. In aceasta calitate, Alexianu era membru ex officio al Consiliului de Ministri.
A participat la sedinta guvernului Ion Antonescu din 19 iunie 1941, cand s-a hotarat declararea razboiului impotriva Uniunii Sovietice.
Ca urmare a unui atac cu bombe lansat in seara zilei de 22 octombrie 1941 de partizani sovietici asupra comandamentului garnizoanei din Odesa al Armatei Romane, Alexianu, ca reprezentant al guvernului, a ordonat si supravegheat represaliile si masacrul din noiembrie 1941:
„Dl. maresal Antonescu, conducatorul statului: (…)Rolul diviziei a X-a la Odesa este acela pe care l-am pus: este un organ la dispozitia administratiei. Cu Evreii dela Odesa ceea ce s’a intamplat s’a intamplat; de acum inainte sa se puna regula. Represiunea a fost destul de severa?
Dl. prof. Gh. Alexianu, guvernatorul Transnistriei: A fost, domnule maresal.
Dl. maresal Ion Antonescu, conducatorul statului: Ce intelegi prin “destul de severa”? Dv. sunteti cam milosi cu altii, nu cu neamul romanesc.
Dl. prof. Gh. Alexianu, guvernatorul Transnistriei: A fost foarte severa, domnule maresal.
Dl. maresal Ion Antonescu, conducatorul statului: Am spus sa se impuste cate 200 de Evrei pentru fiecare mort (respectiv 17 ofiteri, 35 de soldati, 9 subofiteri si functionari civili romani ucisi in urma unei explozii produse in cladirea Comandamentului Armatei Romane din Odesa) si 100 de Evrei pentru fiecare ranit. S’a facut asa?
Dl. prof. Gh. Alexianu, guvernatorul Transnistriei: Au fost impuscati si spanzurati pe strazile Odesei.”
—Stenograma sedintei Consiliului de Ministri din 13 noiembrie 1941
In calitate de guvernator al Transnistriei, Alexianu a organizat ghetouri si lagare de internare a evreilor si a 25.000 de rromi pe teritoriul dintre Nistru si Bug (Vapniarka, Berezovca etc.); a ordonat marsuri interminabile in care evreii si rromii – inclusiv femei, batrani si copii – erau tarati prin imensele stepe inghetate lasand in urma siruri de cadavre; a dispus prestarea de „munci obligatorii”. Prin Ordonanta nr. 35 din 2 ianuarie 1942 Alexianu a dispus deportarea tuturor evreilor din Odesa in regiunea Berezovca, unde acestia au fost masacrati.
Conform istoricului Raul Hilberg, executarea ordinelor lui Antonescu a provocat interventii germane: „Au fost situatii in care germanii au intervenit pentru a restrange si incetini avantul masurilor romanesti. In acele timpuri, romanii se miscau prea rapid pentru birocratia germana”.
Au fost ucisi cam jumatate din cei circa 25 000 de rromi deportati in Transnistria.
Alexianu a impartit administrativ Transnistria ocupata in judete, a cerut trimiterea unei Misiuni Ortodoxe Romane in acest teritoriu, unde, in timpul regimului sovietic, bisericile fusesera transformate in depozite de grane sau stauluri de vite, a reinfiintat scolile romanesti pentru minoritarii romani care, in perioada 1918-1941, fusesera lipsiti de invatamant in limba materna. La 7 decembrie 1941, din initiativa lui Alexianu, s-a reorganizat si redeschis o Universitate la Odesa in locul vechii Universitati ce fusese evacuata in est in timpul razboiului de catre autoritatile sovietice.
Desi in Transnistria populatia majoritara era ucraineana, in timpul administratiei lui Alexianu, a fost acordata prioritate scolilor romanesti. Au functionat atunci 57 licee (26 romanesti, 13 ucrainene, 18 rusesti), dintre care 34 licee practice (5 romanesti, 13 ucrainene, 16 rusesti) si 23 de licee teoretico-practice (21 romanesti si doua rusesti).
La 26 ianuarie 1944, Gheorghe Alexianu a fost inlocuit in functia de guvernator al Transnistriei de generalul Gheorghe Potopeanu.
La 5 februarie 1944 noua Universitate din Odesa i-a decernat lui Alexianu titlul de doctor honoris causa, „ca o recunoastere a sprijinului acordat invatamantului superior din Odesa in decursul administratiei sale.” Universitatea din Odesa si-a asumat cu acest prilej si functii municipale si i-a acordat lui Alexianu si un titlu municipal: „Universitatea din Odesa, noi, Consiliul Profesoral, in unanimitate, va declaram Cetatean de Onoare al Odesei”
Alexianu a fost arestat in august 1944 si expediat la Moscova, in lotul din care faceau parte Ion Antonescu si Mihai Antonescu. A fost predat autoritatilor romane in aprilie 1946, a fost judecat si condamnat pentru crime de razboi si executat la 1 iunie 1946.
In urma recursului formulat de Parchet contra acestei achitari partiale, procesul a fost rejudecat si, la 6 mai 2008, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins definitiv cererea de revizuire a sentintei din 1946.


loading...

Adauga un comentariu