Secretele istoriei

Viata lui Henric al IV-lea al Castiliei

Publicat: 05 ian. 2015
3

Henric al IV-lea (5 ianuarie 1425 – 11 decembrie 1474), poreclit si cel Impotent, a fost regele Castiliei din 1454 pana in 1474. In timpul domniei lui, nobilii au crescut in putere si natiunea a devenit mai putin centralizata.

Ioan al II-lea a murit pe 20 iulie 1454 iar Henric a fost proclamat rege in ziua urmatoare. Una din primele sale prioritati a fost alianta cu Portugalia. El a realizat acest lucru casatorindu-se a doua orara cu Ioana de Portugalia in 1455 si intalnindu-l pe Alfonso al V-lea al Portugaliei in Elvas in 1456. Alte preocupari principale au fost, posibilitatea unei interventii a lui Ioan al II-lea al Navarei, stabilind pacea cu Franta si Aragon si iertand diferiti aristocrati.

Vezi si Povestea lui Ferdinand al IV-lea al Castiliei

Henric i-a convocat pe Contii Cuéllar pentru a lansa o ofensiva impotriva Emiratului de Granada. Campaniile de 1455 si 1458 s-au transformat in razboi de uzura si raiduri. Acest lucru nu a fost popular printre aristocratie si popor. Juan Pacheco, Marchizul de Villena, si fratele lui Pedro Giron au fost pusi responsabilii de deciziile guvernului. Imparatul a luat, de asemenea, alti consilieri, cum ar fi Beltrán de la Cueva, Miguel Lucas de Iranzo si Gómez de Cáceres pentru a se echilibra impotriva vointei lor.

Vezi si Povestea lui Alfonso al VII-lea al Leonului si Castiliei

In 1458, Alfonso al V-lea de Aragon a murit si a fost urmat de fratele sau, Ioan al II-lea de Navarra. Ioan si-a rezumat influenta sa politica in Castilia, sustinand opozitia aristocratica a lui Juan Pacheco. Cu sprijinul regelui, Pacheco a confiscat bunurile lui Álvaro de Luna, dar vaduva sa s-a aliat cu familia Mendoza, cauzand o divizie printre aristocratie. Acest proces a dus la formarea unei Ligi Nobililor martie 1460. Ei au ridicat un numar mare de nobili, au preluat controlul asupra cheltuielilor si au castigat acceptarea lui Alfonso de Castilia, fratele mijlociu al regelui si Printul de Asturia.

Henric a reactionat prin invadarea Navarei in sprijinul lui Carol, Printul de Viana, care era la acea vreme in razboi cu tatal sau, regele de Navarra si Aragon. Campania a fost un succes militar, dar regele castilian a facut pace cu Liga Nobililor in august 1461 pentru a alunga puterea familiei Mendoza, care i-au permis lui Ioan al II-lea al Aragonului sa intervina in Castilia. Cu toate acestea, Ioan al II-lea a fost in conflict cu Principatul Catalonia, iar la moartea fiului sau Carol de Viana, majoritatea l-au ales pe el sa fie regele Castiliei pe 11 august 1462. Interventia lui Henric a fost incadrata ca o rivalitate intre el si Ioan al II-lea de Aragon, iar Catalonia a devenit un punct instabil in Coroana Aragonului. Interventia lui Henric nu a avut succes si economia castiliana a fost la risc in fata Frantei, care il sustinea pe Ioan al II-lea al Aragonului, cu Tratatul de la Bayonne.

Adauga un comentariu