Secretele istoriei

Viata lui Mihail Kalashnikov

Publicat: 10 nov. 2013
Mihail Kalashnikov, nascut la 10 noiembrie 1919, inventator rus, considerat creator al celebrului pistol mitraliera AK-47.
In 1938 a fost inrolat in Armata, in aceasta perioada urmand cursurile unei scoli tehnice, iar in 1941 a fost ranit grav in timpul luptelor purtate pe frontul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Legenda spine ca,aflat pe patul spitalului, a inceput sa lucreze la proiectul unui mecanism care sa numere focurile de arma trase dintr-o arma si ca dupa sase ani de munca, Kalashnikov a creat AK-47 (Automatic Kalashnikov model 1947), arma care a intrat in dotarea Armatei Rosii doi ani mai tarziu.
Autoritatile sovietice i-au acordat numeroase onoruri si distinctii, Kalashnikov primind inclusiv titlul de doctor in Stiinte Tehnice.
Legenda sovietica perfecta: un om simplu, fara mari studii de inginerie sau rezistenta materialelor se hotaraste sa dea totul pentru patrie si reuseste sa scoata la iveala o arma care sa asigure suprematia armatei sale.
Realitatea este ca inca din anul 1943, inginerul german Hugo Schmeisser ii propunea lui Hitler o arma revolutionara MP-43 (redenumita ulterior Stg-44) care este aproape identica cu AK-47 ,aparut ulterior.
Ce se trece sub tacere este faptul ca Hugo Schmeisser a fost capturat in anul 1945 de Armata Rosie si transportat la Ijevsk – acolo unde, coincidenta! lucra si Mihail Kalasnikov la proiectarea unei noi arme. Hugo Schmeisser avea sa stea in Uniunea Sovietica pana in 1952 si a murit in 1953, la scurta vreme dupa intoarcerea sa in Germania, fara sa lase vreo marturie cu privire la ce a facut in perioada captivitatii.
Mihail Kalasnikov a recunoscut abia in 2009 ca Hugo Schmeisser „a contribuit” la proiectarea AK-47.


loading...

Adauga un comentariu