Secretele istoriei

Viata marelui dictator al Spaniei Miguel Primo de Rivera

Publicat: 08 ian. 2015
3

Miguel Primo de Rivera (n. 8 ianuarie 1870, Jerez de la Frontera, Spania – d. 16 martie 1930, Paris, Franta) a fost un ofiter si om politic spaniol, care a guvernat Spania ca dictator din 15 septembrie 1923 pana pe 30 ianuarie 1930.

S-a nascut intr-o familie de militari in Andaluzia. A participat la razboaiele coloniale din Maroc, Cuba si Filipine. A indeplinit diverse functii importante dupa primul razboi mondial, printre care capitan general in Valencia, Madrid si Barcelona. A devenit marchiz dupa moartea unchiului sau in 1921. In septembrie 1923, a ajuns la putere printr-o lovitura de stat. Regele spaniol Alfonso al XIII-lea l-a nominalizat drept prim ministru.

Vezi si Generalul Francisco Franco i-a turnat pe evreii spanioli lui Hitler

Primo de Rivera a suspendat constitutia si a instituit legea martiala, prin care a impus o dura cenzura. A fondat Uniunea Patriotica Spaniola, creand un sistem de guvernare cu partid unic.

Vezi si Marele secret al dictatorului Francisco Franco

A contribuit la dezvoltarea culturala prin investitii in domeniilor operelor publice, insa aceasta a fost si cauza unei inflatii, astfel la sfarsit a pierdut increderea poporului. S-a retras in ianuarie 1930. Dupa mai putin de un an a fost instituita republica. Dupa cateva luni de la sfarsitul dictaturii sale, de Rivera a murit la Paris. Cauza mortii nu a fost stabilita exact, insa se considera ca ar fi din cauza diabetului.

Adauga un comentariu