Secretele istoriei

Viata privata a lui Lucretiu Patrascanu

Publicat: 24 feb. 2015

Lucretiu Patrascanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacau – d. 17 aprilie 1954, Inchisoarea Jilava, Bucuresti) a fost un om politic roman, membru al conducerii Partidului Comunist Roman, ministru, avocat, sociolog si economist. Pentru o perioada de timp a fost si profesor la Universitatea Bucuresti.

Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei.

Vezi si Conflictele lui Lucretiu Patrascanu cu alti membri ai partidului

Patrascanu a fost casatorit cu Elena Patrascanu, (nascuta Herta Schwamen de origine evreiasca 1910), de profesie decorator scenograf la Teatrul Tandarica din Bucuresti, unde era colega cu Lena Constante. El o cunoscuse dupa ce o aparase intr-un proces in care o scapase de inchisoare pentru activitati comuniste, deoarece si ea era, la randul ei, activista comunista. Cei doi s-au casatorit in 1938.

Vezi si Teorii controversate cu privire la Lucretiu Patrascanu

La origini, ea era evreica, iar la acea vreme, casatoriile dintre romani si evrei erau interzise de guvernul condus de Octavian Goga. De aceea, a trebuit sa fie botezata in religie ortodoxa. Cel care a botezat-o a fost preotul ortodox cu convingeri socialiste Gala Galaction.

Sotii Patrascanu nu au avut copii.loading...

Adauga un comentariu