Mozaic muzical

Viata si opera lui Alexandru Flechtenmacher

Publicat: 23 dec. 2015
3

Alexandru Adolf Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823, Iasi – d. 28 ianuarie 1898, Bucuresti) a fost un compozitor, violonist, dirijor si pedagog din Romania, autorul muzicii pentru Hora Unirii.

In perioada 1 noiembrie 1864-1869 Alexandru Flechtenmacher a fost director la Conservatorul de Muzica si Declamatiune din Bucuresti, institutie care a devenit ulterior Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Este autorul primei operete romanesti, „Baba Harca“, pe text de Matei Millo. Premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul National din Iasi, ca operata-vrajitorie in doua acte si trei tablouri. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind si primul actor roman care a jucat in travesti. Costumul este pastrat si astazi la Muzeul Mihai Eminescu.

Vezi si Viata lui Carl Friedrich Abel

A compus, de asemenea, muzica pentru Hora Unirii, pe versurile scrise in 1855 de poetul Vasile Alecsandri, precum si primele vodeviluri si cuplete pentru piesele lui Vasile Alecsandri si cantece patriotice.

In perioada 1853-1858 Alexandru Flechtenmacher s-a stabilit la Craiova, unde a dirijat cu prioritate muzica compusa de el insusi. Dintre compozitiile sale se pot enumera: „opereta-vrajitorie” Baba Harca, melodrama nationala cu cantece Cetatea Neamtului, operetele Crai Nou si Sacagiu, vodevilurile Fermecatorita (dupa George Sand), Cimpoiul dracului si Banii, gloria si amorul, drama cu muzica Zavera lui Tudor, opera in trei acte Fata de la Cozia, spectacolele cu muzica Banul Maracine si Iancu Jianu, capitan de haiduci, feeria muzicala Fata aerului, compusa in colaborare cu Eduard Wachmann.

Adauga un comentariu