Secretele istoriei

Viata timpurie a lui Napoleon al III-lea al Frantei

Publicat: 09 ian. 2015
3

Napoleon al III-lea, cunoscut ca „Louis-Napoléon” inainte sa devina imparat, a fost nepotul de frate al imparatului Napoleon I, fiul fratelui sau, Louis Bonaparte, care s-a casatorit cu Hortense de Beauharnais, fiica din prima casatorie a sotiei lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais. Paternitatea lui Louis-Napoléon a fost adusa in discutie. Louis-Napoléon insusi avea suspiciuni legate de legitimitatea sa, desi multi istorici au ajuns la concluzia ca a fost conceput de Louis Bonaparte si Hortense.

In timpul domniei lui Napoleon, parintii lui Louis-Napoléon au fost numiti rege si regina a statului marioneta al Frantei, Regatul Olandei. Dupa infrangerea militara a lui Napoleon I, deportarea sa in 1815 si restaurarea monarhiei Bourbonilor in Franta, toti membrii dinastiei Bonaparte au fost fortati sa plece in exil. Louis-Napoléon a ajuns in Elvetia, unde a locuit cu mama sa la Castelul Arenenberg din cantonul Thurgau si in Germania, unde a frecventat gimnaziul de la Augsburg, Bavaria. Mai tarziu s-a stabilit in Italia, unde, impreuna cu fratele sau mai mare, Napoléon Louis, au imbratisat politicile liberale si s-au implicat alaturi de Carbonari, o organizatie care lupta pentru dominatia austriaca in nordul Italiei.

La 17 martie 1831, in timp ce parasea Italia, fugind din cauza unei represiuni privind activitatea revolutionara, fratele lui Louis-Napoléon, care suferea de rujeola, a murit in bratele sale. Mai tarziu, experientele sale din Italia, au avut un efect profund asupra politicii sale externe. Louis-Napoléon a calatorit in Franta, unde a fost rapid arestat si trimis in Anglia.

Vezi si Gaston Jean-Baptiste, fiu al Frantei

In acest timp, Franta a devenit din nou monarhie. Conform legii de succesiune stabilita de Napoleon cand era imparat, Coroana trecea fiului sau. Cunoscut de bonapartisti ca Napoleon al II-lea, acesta a trait intr-o inchisoare virtuala la Viena sub numele de Ducele de Reichstadt. Urmatorul in linie era fratele mai mare a lui Napoleon, Joseph Bonaparte, urmat de Louis Bonaparte si de fiii lui. Deoarece Joseph nu avea mostenitori masculini si fratele mai mare a lui Louis-Napoléon a murit in 1831, moartea Ducelui de Reichstadt in 1832 l-a facut pe Louis-Napoléon mostenitor al lui Napoleon. Unchiul sau si tatal sau, relativ in varsta atunci, l-au lasat pe el lider activ al cauzei bonapartiste.

Vezi si Exilul lui Ludovic al XVIII-lea al Frantei

Louis-Napoléon s-a intors in Franta in octombrie 1836, si a incercat sa initieze la Strasbourg o lovitura de stat prin care sa reinstaureze imperiul. A fost insa arestat si s-a intors in exil in Elvetia. Cand regele Frantei, Ludovic-Filip, a cerut extradarea sa, Elvetia a refuzat sa predea un om care a fost cetatean si membru al fortelor lor armate. Pentru a evita un razboi, Louis-Napoléon a parasit Elvetia pentru America Centrala. Intre 1838 si 1839 Louis-Napoléon a stat la Londra. Astazi, cladirea este numita „Casa Napoleon”.

S-a intors in secret in Franta si a incercat o noua lovitura de stat in august 1840, de aceasta data in Boulogne. In urma acestei tentative el a fost condamnat la inchisoare pe viata. In timpul anilor de inchisoare, a scris eseuri si pamflete. In 1844, unchiul sau Joseph a murit. In cele din urma, la 25 mai 1846 a evadat din fortareata si s-a stabilit la Southport, Anglia. O luna mai tarziu a murit tatal sau, Louis.

Louis-Napoléon a trait in interiorul granitelor Regatului Unit pana la revolutia din februarie 1848 din Franta. Ludovic-Fulip a fost detronat si s-a proclamat republica. Acum se putea intoarce in Franta, ceea ce a si facut imediat. Totusi, guvernul provizoriu, l-a considerat ca distrage inutil atentia si a cerut plecarea lui.

In aprilie a castigat un loc in Adunarea Constituanta franceza pentru o noua constitutie. Nu a avut mari contributii si ca orator public mediocru nu a reusit sa impresioneze membrii sai. Unii chiar au crezut ca, dupa ce a trait in afara Frantei aproape toata viata, vorbea franceza cu un usor accent german.

Exilul sau temporar din 1848 s-a dovedit a fi de bun augur pentru alegerile prezidentiale din decembrie cand a fost capabil sa-si imbunatateasca imaginea si l-a invins pe principalul sau adversar, Louis-Eugène Cavaignac, care a condus represiunea impotriva clasei muncitoare din Paris.

Adauga un comentariu