Local

Viața unui copil de 15 ani, salvată de prof. dr. Victor Costache. Intervenția de transplant a fost un succes și o premieră pentru medicina din România – VIDEO

Publicat: 14 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Copil român de 15 ani cu malformaţie cardiacă gravă salvat printr-un transplant de homogrefa pulmonară donată de un bărbat de 47 de ani din Germania.

Viaţa unui copil român de 15 ani a fost salvată în urma unei intervenţii de transplant a unei homogrefe pulmonare. Donatorul a fost un bărbat de 47 de ani din Germania, decedat în urma unui accident vascular cerebral. Grefa a fost adusă joi noapte din Germania de către personalul Fundaţiei Germane pentru Transplant de Ţesuturi iar intervenţia cardiovasculară a fost realizată de către o echipă mixtă romano-germană vineri seara.

Tânărul pacient fusese deja operat pe inimă la vârsta de 18 luni şi se afla în stare gravă necesitând această intervenţie pe cord deschis. Operaţia, deosebit de complexă, a constat în autotransplantul trunchiului valvei pulmonare în poziţie aortică şi implantarea la copil a grefei pulmonare venite din Germania. O astfel de operaţie îi va permite pacientului să trăiască o viaţă normală, fără insuficientă cardiacă sau fără nevoia unei operaţii viitoare.

Premieră în medicina din România. Echipa de transplant a fost coordonată de prof. dr. Victor Costache

Intervenţia a fost o premieră pentru medicină din România iar aceste proceduri se realizează numai în câteva centre specializate din întreaga lume. Operaţia pe cord deschis care a durat şase ore a fost realizată de către echipa coordonată de către Prof dr Victor Costache în Braşov. Din echipa medicală au făcut parte dr Vladimir Voth (Stuttgart), dr Mihail Chiloflischi,dr Cristina Pitiş, dr Felix Fărcaş, Pavel Heighi (Stuttgart), Sebastian Oana. Centrul de boli cardiovasculare din Braşov a fost recent autorizat de către Agenţia Naţională de Transplant pentru realizarea operaţiilor de transplant cardiac.

În România peste 1000 de copii mor anual în lipsa operaţiilor cardiovasculare datorită numărului insuficient de specialişti şi a fondurilor insuficient alocate.

Adauga un comentariu