Mozaic muzical

Viata unui maestru – Ioan Andrei Wachmann

Publicat: 11 dec. 2014
3

Ioan Andrei Wachmann (n. 1807, Budapesta — d. 2 august 1863, Bucuresti) a fost un compozitor si dirijor roman de origine germana. Numele sau mai este intalnit sub forma Ion Andrei Wachmann Jean André Wachmann si Johann Andreas Wachmann.

Andrei Wachmann a fost dirijor a numeroase trupe lirice din Timisoara, Bucuresti si Craiova.

A scris opere (Braconierul, Zamfira, Mihai Bravul in ajunul bataliei de la Calugareni (compusa in 1848) vodeviluri (Triumful Amorului, premiera in 11 Decembrie 1835 la teatrul „Momulo” din Bucuresti) si operete. Este autorul lucrarii vocal-simfonice Cetatea Neamtului si a unui numar de piese corale. Wachmann a cules folclor si a elaborat lucrari didactice.

Vezi si Creatiile muzicale ale celebrului Franz Schubert

Ion Andrei Wachmann a editat la Viena o antologie, in 4 volume, de cantece si dansuri populare romanesti. In prefata volumului 3, a explicat ca nu a vrut sa schimbe nici o nota din cantecele populare culese, dar ca a adaugat un acompaniament armonic care incearca sa redea caracteristicle armonice ale tarafurilor.

Vezi si Pietro Mascagni, creatorul verismului

In 1835, Ioan Andrei Wachmann a initiat invatamantul muzical in Bucuresti.

Din initiativa lui Ioan Andrei Wachmann si a lui Ludovic Wiest, in 17 decembrie 1851 a fost infiintat Conservatorul de Muzica din Bucuresti al carui director a fost numit.

In perioada 1852–1858 a fost director al Teatrului National din Bucuresti.

Este tatal compozitorului si dirijorului Eduard Wachmann (1836–1908), caruia i-a oferit primele lectii de muzica.

Adauga un comentariu