Actualitate

Vicepremierul Raluca Turcan a găsit soluția crizei de personal din sănătate: atragerea în spitale a rezidenţilor şi a medicilor din unităţile de învăţământ

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vicepremierul Raluca Turcan a găsit soluția crizei de personal din sănătate atragerea în spitale a rezidenţilor şi a medicilor din unităţile de învăţământ
Vicepremierul Raluca Turcan a găsit soluția crizei de personal din sănătate: atragerea în spitale a rezidenţilor şi a medicilor din unităţile de învăţământ

Miercuri, 21 octombrie, vicepremierul Raluca Turcan a precizat care este soluția crizei de personal din sănătate: atragerea în spitale, dar și în direcţiile de sănătate publică, a rezidenţilor şi a medicilor din unităţile de învăţământ, care fac cursuri online, fiind în scenariul roșu.

„Am reuşit să deblocăm aceste angajări şi mai mult decât atât, să punem la dispoziţie bani pentru a suplimenta numărul de posturi necesare cu aproximativ 2.000. Aşadar, lucrul acesta este în plin proces de desfăşurare, însă este o problemă cu oamenii care pot şi ai de unde să îi aduci în sistem. E o dificultate reală pe care noi o întâmpinăm. Nu ascundem faptul că multe dintre şcoli fiind în scenariul roşu, online, discutăm cu medicii de medicină şcolară să meargă în spitale, să meargă la direcţiile de sănătate publică.

De asemenea, să colaborăm cu rezidenţii astfel încât să asigurăm resursa umană atât de necesară în sistemul de sănătate”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, informează Agerpres.

Raluca Turcan: „Problema resursei umane este peste tot în sistemul de sănătate”

Conform Ralucăi Turcan este nevoie specialiști, care să facă față exploziei de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Problema resursei umane este peste tot în sistemul de sănătate, de la DSP-uri, la epidemiologi, la biologi, la biochimişti, până la oameni care muncesc în spitale. Aşadar, în fiecare zi ne propunem şi, da, ne propunem să creştem capacitatea de testare”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

De exemplu, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean şi directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Florin Grosu, la cel mai mare spital public din Sibiu, unde sunt internaţi cei mai mulţi pacienţi COVID-19, lucrează doar doi medici infecţionişti, care sunt nevoiți să consulte şi să trateze în unele zile peste o sută de pacienţi.

Ludovic Orban:„ Vrem să angajăm toți medicii care iau examenul de rezidențiat“

Premierul României a discutat despre situația medicilor aflați în lupta cu pandemia de COVID-19. Ludovic Orban a declarat că se dorește găsirea unei soluţii pentru a angaja toţi medicii care promovează examenul de rezidenţiat în acest an, în contextul în care numărul cadrelor medicale nu este suficient în lupta cu COVID-19.

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care termină rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer. Noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Nu este suficient personal care să deservească paturile suplimentare“

Orban susține că cea mai mare problemă în lupta cu pandemia de COVID-19 nu este lipsa echipamentelor, ci lipsa personalului medical.

„Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea. Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a precizat Ludovic Orban.

Adauga un comentariu