Secretele istoriei

Victimele comunismului fac dezvaluiri CUTREMURATOARE despre ziua de 23 august

Publicat: 24 aug. 2014
3

Nistor Man are 85 de ani si locuieste in Targu Mures. Genetica buna, spune el, l-a ajutat sa supravietuiasca celor aproape 13 ani de temnita politica, potrivit Romania TV. Sute de romani au platit cu viata curajul de a nu se supune regimului comunist. „Am fost la inchisoare 12 ani, 8 luni si 12 zile. Activitate anticomunista. In inchisoare ne puneam la munci grele, fortate. De sarbatori, mancarea era mai proasta”, a povestit Nistor Man.

Vezi si 
23 august 1944 – Ziua cand Romania a intors armele contra Germaniei

Cornelia Fetea era doar un copil, cand familia sa a fost deportata in Baragan, Siberia romaneasca. „Am fost deportata in 18 iunie 1951, de Rusalii. Ziua a fost aleasa diabolic, ca sa ne faca si mai mare suferinta. In Baragan am fost condamnati sub cerul liber. Eu am fost un copil de 7 ani, sora mea avea 9 ani. Cinci ani de zile am stat. Mi-amintesc ca ne-au scos din casa, casa a fost inconjurata de soldati inarmati. Parintii nostri au avut doua ore sa impacheteze. Ce au putut ei sa puna in doua ore intr-o singura caruta? Nu ni s-a comunicat de ce suntem deportati. Ne-au pus intr-un vagon cu animalele, cu cai”, a spus Cornelia Fetea.

Vezi si REGELE MIHAI: Eu am schimbat POLITICA noastra in functie de interesul tarii

Dupa eliberare, Nistor Man si Cornelia Fetea au fost obligati sa aplaude si sa inchine, pe 23 august, ode lui Nicolae Ceausescu. Pentru ei, omul care le-a furat tineretea. „Te obligau, te duceau, te scoteau cu clasa ca sa aplauzi. Nici nu vreau sa imi amintesc de 23 august, nu vreau sa imi amintesc. Profesorii se straduiau sa ne duca pe stradioane. Am fost marcata de trei lucruri: de frica, rusine si saracie. Ni s-a spus de acasa: „Taci, sa nu vorbesti!””, a spus Cornelia Fetea.

Adauga un comentariu