Secretele istoriei

Victor Babes – Conceptii filozofice si atitudine militanta

Publicat: 04 iul. 2014
3
Victor Babes (n. 4 iulie 1854, Viena – d. 19 octombrie 1926, Bucuresti) a fost un bacteriolog si morfopatolog roman, membru al Academiei Romane din 1893. A fost fiul lui Vincentiu Babes.
In colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei stiinte.

Vezi si Activitate stiintifica a lui Victor Babes 
Pe langa activitatea stiintifica, Babes a fost preocupat de imbunatatirea starii sanitare a populatiei, in special in combaterea si prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca si tuberculoza) avea extindere in masa, a subliniat esenta sociala a acesteia si in 1907 a sustinut:

Vezi si Povestea lui Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru pace  

„Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rusini nationale, vi-l dau eu: improprietarirea taranilor.”
De asemenea, Babes s-a preocupat indeaproape de problemele medicinii profilactice, abordand probleme ca: alimentarea cu apa a localitatilor, organizarea stiintifica a luptei antiepidemice etc.
Conceptia sa filozofica, inscrisa pe linia materialismului este expusa in lucrarile: Consideratiuni asupra raportului stiintelor naturale catre filozofie (1879) si Credinta si stiinta (1924). Babes a combatut agnosticismul lui Kant, teoria ideilor innascute (ineismul) lui Descartes, apriorismul idealist al lui Schelling, precum si fideism. A sustinut in mod consecvent caracterul obiectiv al lumii, al legilor naturii si al cauzalitatii.
Adauga un comentariu