National

Victor Costache, ministrul Sănătății, despre privatizarea unor programe de sănătate: „Tot e în beneficiul pacientului, care va accesa gratuit încă câteva centre noi”

Publicat: 29 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Victor Costache ministrul Sănătății despre privatizarea unor programe de sănătate Tot e în beneficiul pacientului care va accesa gratuit încă câteva centre noi

Victor Costache, ministrul Sănătății, a oferit într-o emisiune de televiziune răspunsuri la cele mai insistente întrebări pe care şi le pun cetăţenii în contextul modificările care ar urma să se facă în sistemul de sănătate. Principalul subiect al discuţiei a fost cel legar de privatizarea unor programe de sănătate.

„Dimpotrivă. Prima modificare a legii 95 e una simplă. Programele de sănătate sunt ale Casei și ale ministerului Sănătății. Ministerul desfășoare acțiuni prioritare pentru pacienții critici și se achită la pacienții critici numai medicamentele și materialele sanitare. Prima modificare care o facem pentru pacienții critici este ca și centrele private să-i poată trata”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a discutat de asemenea despre posibilitatea închiderii spitalelor de stat în contextul în care, cel mai probabil, majoritatea pacienţilor vor opta pentru îngrijirea în mediul privat.

 „Evident că nu are sens. Când faceți un infarct, nu alegeți unde să mergeți. Mergeți la unitatea sanitară de gardă în ziua respectivă. În București, de exemplu, în fiecare zi de de gardă e alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate și, consultându-ne cu profesioniștii din sistem, am vizat aducerea a încă una-două-trei centre pentru circuitul de infarct. Modificarea nu poate fi decât benefică. (…) Problema mai mare e la nivel național: avem teritorii întregi fără centre de infarct. Această modificare legislativă duce la dezvoltarea de noi centre. Programele de acțiuni prioritare sunt concepute ca ministerul să deconteze numai medicamentele și materialele sanitare. Deci, evident, centrele care se angajează în așa ceva nu pot face profit și coplata prin prevederile din acțiuni prioritare e interzisă. Tot e în beneficiul pacientului, care va accesa gratuit încă câteva centre noi. Modificările sunt un prim pas. Trebuie să renovăm spitalele care (SIC!) le avem și să construim altele noi”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Adauga un comentariu