Actualitate

Victor Ponta câștigă la CEDO un proces pierdut în România

Publicat: 15 iun. 2022
Victor Ponta câștigă la CEDO un proces pierdut în România
România trebuie să îi plătească lui Victor Ponta peste 2000 de euro după ce acesta a câștigat la CEDO

Fostul premier Victor Ponta a câștigat la CEDO un proces pe care l-a pierdut în România. Totul are legătură cu Lucian Isar care l-a acuzat de defăimare și de afirmații mincinoase. Jucătorii români i-au dat dreptate lui Isar, dar cei de la Strasbourg, nu.

Vă aducem aminte faptul că Victor Ponta a fost dat în judecată de către Lucian Isar, iar judecătorii români i-au dat dreptate fostului ministru.

Victor Ponta a câștigat la CEDO, iar România trebuie să plătească daune morale

CEDO i-a dat dreptate lui Victor Ponta după ce fostul premier a atacat decizia instanţelor din România. Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au transmis faptul că Victor Ponta avea dreptul la liberă exprimare și că acest lucru este necesar într-o societate democratică:

”Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”, indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg.

Magistraţii au decis faptul că România a încălcat articolul 10 care se referă la dreptul la liberă exprimare, iar în acest sens a obligat autoritățile autohtone să achide daune în valoare de 2.200 de euro.

Cum s-a întâmplat evenimentul care a dus o reclamație la CEDO în partea lui Victor Ponta

Totul s-a produs pe rețelele de socializare în momentul în care a postat mai multe comentarii (februarie 2016) care vizau un fost ministru din Guvernul Ponta, în persoana lui Lucian Isar. Fostul premier a menţionat faptul că în perioada în care a stat în fruntea Guvernului a existat o singură informare despre posibile fapte de corupție la adresa unui ministru din Executiv în persoana lui Lucian Isar. Fostul ministru a catalogat drept false și defăimătoare informațiile prezentate de Ponta și a depus o plângere împotriva acestuia, iar instanțele din România i-au dat dreptate. În replică, Victor Ponta a sesizat CEDO, iar Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate explicând faptul că instanțele românești nu au fost convingătoare în plasarea protecției drepturilor fostului ministru deasupra dreptului la libertatea de exprimare.

Victor Ponta, un premier care a ajuns în centrul atenției pentru mai multe gafe

Victor Ponta a fost premier în perioada 2012-2015, până în momentul în care, din cauza protestelor de stradă ca urmare a incendiului din clubul Colectiv, şi-a prezentat demisia. Totuşi, în perioada în care a stat în fruntea guvernului, acesta a intrat în conflict cu mai multe persoane. Printre cei mai mari adversari pe care i-a avut a fost Traian Băsescu, președintele de la acea vreme. De mai multe ori aceștia au avut schimburi de replici tăioase.

Recent, Victor Ponta s-a bucurat că Traian Băsescu a rămas fără drepturi pentru că instanța a decis că a fost colaborator cu Securitatea. De altfel, Victor Ponta a fost în centrul unui alt scandal în momentul în care autoritățile au decis că are teza de doctorat plagiată, fostul premier rămânând fără document. La acea vreme, Băsescu îl numea pe Victor Ponta ”dottore Ponta”. Băsescu l-a numit preș pe Victor Ponta.

Așadar, Victor Ponta nu este singurul politician care câștigă la CEDO ca urmare a faptului că instanțele de judecată nu analizează corect procesele.
Comentarii
Adauga un comentariu