National

Victor Ponta nu scapa de titlul de doctor in drept

Publicat: 25 feb. 2015
1

Ordonanta”Dottore”, cea prin care se permitea detinatorilor de titluri stiintifice sa renunte la ele doar printr-o solicitare la Ministerul Educatiei, a fost adoptata de deputati, insa fara prevederea controversata care ii dadea dreptul lui Victor Ponta sa renunte la titlul de doctor. Astfel, premierul ramane cu titlul de doctor. De altfel, acesta nici nu mai vrea sa renunte la titulatura, motivand ca nu ii da voie legea.

Concret, deputatii au abrogat articolul referitor la renuntarea la titluri stiintifice, dupa ce comisia de invatamant a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

”Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop. Actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abroga13 constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice”, este articolul 168, alineatul 7, din ordonanta 94/2014, abrogat acum de deputati.

Citeste si Rares Bogdan, RAZBOI cu Ponta: „Voi dansa cand va pleca de la Guvern”

Cu toate acestea, forul decizional este, in acest caz, Senatul, iar ordonanta de urgenta isi face efectele in continuare.

”Astazi am reusit sa supunem plenului raportul pe aceasta ordonanta, care a fost adoptata netransparent, aducand grave prejudicii sistemului educatiei romanesti. Am reusit sa corectam doua aspecte. Nu doar diluare in invatamantul dual, ci si posibilitatea de a renunta unilateral la titlul de doctor.”, a spus Raluca Turcan, membru in comisia de invatamant.

Propunerea a fost adoptata cu 311 voturi ”pentru”, doua voturi ”impotriva” si 19 abtineri.

Premierul s-a razgandit: nu renunta la titlul de doctor
Premierul Victor Ponta a renuntat, prin votul sau in calitate de deputat, la prevederea care ii permitea sa renunte la titlul de doctor, introdusa intr-o ordonanta de urgenta, data in decembrie 2014. Intrebat cum a votat, Ponta a invocat ”unanimitatea” si ”intelepciunea” Parlamentului.

”Eu am votat in sensul in care, in intelepciunea sa, Parlamentul,  in unanimitate, si in comisie si in Parlament, a votat”, a raspuns premierul.

Intrebat de gandul daca isi mai doreste sa renunte la titlul de doctor, in noile circumstante, Victor Ponta a spus ca acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.

Citeste si EBA ii da replica lui Ponta: Sa o propuna pe Daciana Sarbu la Buget, sau la Aparare

”Pai daca nu mai imi da voie legea? Aceiasi propagandisti, dupa ce m-au certat timp de doi ani si jumatate ca nu renunt la teza de doctorat, dup-aia m-au certat doua luni si jumatate ca de ce renunt. Asa ca mai bine Parlamentul  a decis mai intelept decat propagandistii”, a raspuns el.

In plus, inaintea votului, la banca in care statea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacsu, i-a facut semn acestuia sa se indeparteze, anuntandu-l pe premier ca urmeaza la vot ordonanta 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a facut un gest ostentativ.

Intrebat de gestul pe care l-a facut, premierul a spus: ”nu stiu la ce va referiti”.

Un aspect foarte important este si faptul ca, pana in prezent, nu a fost publicat ordinul de ministru prin care se stabileste concret procedura de renuntare la titlul de doctor.

„Nu pretind ca nu putem gresi, dar in cazul in care am gresit sunt sigur ca in Parlament acest lucru va putea fi amendat. De aceea, am preferat sa nu promovez metodologia de revocare prin ordin de ministru a titlului de doctor pana cand Parlamentul nu confirma daca initiativa a fost corecta din toate punctele de vedere sau nu”, a spus ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, intr-un interviu Gandul, inainte ca ordonanta sa fie modificata in Parlament.

In plus, Cimpeanu a precizat, pe 29 ianuarie, ca pana in prezent exista trei solicitari de renuntare a titlului de doctor.

Guvernul Ponta a modificat legea educatiei, la sfarsitul lunii decembrie, printr-o ordonanta de urgenta, astfel incat cei care vor sa renunte la titlul de doctor sa o poata face atunci cand doresc acest lucru. Ordonanta de urgenta a venit la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti, prin care il anunta ca renunta la titlul de doctor obtinut in 2003, precizand ca dupa ce va parasi viata politica va incepe „un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment”. Anuntul a fost facut de Ponta pe Facebook.

Citeste si Basescu: Ii invit pe cei care „fura” titluri sa renunte la politica

„Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.  Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment”, sustinea premierul in scrisoarea transmisa rectorului.

Pe de alta parte, decanul Baroului Bucuresti, Ion-Ilie Iordachescu, a anuntat ca daca Victor Ponta va renunta oficial la titlul de doctor, exista posibilitatea de retragere a calitatii de avocat, obtinuta tocmai datorita diplomei de doctorat.

Comentarii
  • Intro tara NORMALA, nici nu se permitea ca putoroasa asta de ordonanta sa ajunga in Parlament !!!
    La noi, totul este O.K.
    Avoca-ca-tul poporului se ocupa de hamalaii de prin puscarii, nu are nicio treaba cu legislatia si abuzurile facute de guvernanti !!!
    Am scris corect :avoCA-CA-TUL poporului, ala pe care-l cheama CI-OR BEA, primul care ar trebui inlaturat si trimis in puscarii sa primeasca o demonstratie PE VIU a aspectelor cercetate acolo. !!!

Adauga un comentariu