International

Victorie pentru Donald Trump intr-un proces in care era acuzat de incalcarea Constitutiei

Publicat: 11 iul. 2019
1

Presedintele american Donald Trump a obtinut o victorie cruciala intr-un proces sustinut de democrati in care era acuzat de incalcarea prevederilor anti-coruptie din Constitutie, prin afacerile hotelului sau din Washington, transmite Reuters. O Curte de apel din Richmond a luat un set de decizii care cer unui judecator de la o instanta inferioara sa respinga un proces intentat in iunie 2017 impotriva presedintelui republican de catre procurorii generali democrati din Maryland si Districtul Columbia.

Donald Trump, discutie cu Emmanuel Macron despre programul nuclear iranian

Comisia formata din trei judecatori a aratat ca procurorii generali nu au prezentat un caz suficient de puternic. Interesul procurorilor generali din Maryland si Districtul Columbia ”de a aplica clauzele din Constitutie privind coruptia ese atat de atenuat si de absyract incat instrumentarea cazului de catre acestia ridica intrebarea daca actiunea lor impotriva presedintelui reprezinta o utilizare corecta a instantelor, care au fost create pentru a rezolva cazuri si controverse reale”. Decizia blocheaza zeci de citatii emise catre companiile si agentiile guvernamentale pentru documente oficiale legate de hotel.

”Cele doua decizii de astazi ale Curtii de apel sunt o victorie completa. Acest ultim efort de hartuire a presedintelui a fost respins”, a declarat Jay Sekulow, un avocat al presedintelui Trump. Trump a scris pe Twitter: ”Tocmai am aflat ca am castigat o mare parte din vanatoarea de vrajitoare declansata de statul profund si de democrati”. Trump a mai calificat procesul ca fiind ”ridicol”, adaugand ca pierde ”o avere” fiind presedinte. Procurorii generali din Districtul Columbia si Maryland au criticat decizia.

“Ideea ca Districtul Columbia si Maryland nu au fost afectate de incalcarea Constitutiei de catre presedinte este o eroare clara”, au afirmat procurorul general din Maryland, Brian Frosh, si procurorul general din Districtul Columbia, Karl Racine, intr-un comunicat comun. Acestia au mai afirmat ca vor continua sa urmareasca toate optiunile legale pentru a-l trage la raspundere pe presedinte. Trump a deschis Trump International Hotel, aflat la cateva strazi distanta de Casa Alba, la scurt timp dupa ce a fost ales presedinte, in noiembrie 2016. Spre deosebire de presedintii anteriori, Trump a pastrat dreptul de proprietate asupra numeroaselor sale interese de afaceri, inclusiv asupra hotelului. Dupa alegerea lui Trump, hotelul a devenit locul preferat de cazare si de organizare de evenimente pentru unii oficiali straini si de stat aflati in vizita in capitala americana.

Procesul acuza ca, deoarece nu a renuntat la hotel, Trump a devenit vulnerabil la plati din partea guvernelor straine, incalcand Constitutia. Cei trei judecatori care au judecat apelul au fost numiti de presedinti republicani. Trump mai are un proces, cu acuzatii similare, facute de un grup de peste 200 de parlamentari democrati. Un judecator din Washington a luat o decizie preliminara impotriva lui Trump, care a cerut luni, la o curte de apel, oprirea cazului.
 

Adauga un comentariu