Secretele istoriei

Victorii franceze sub Carol al V-lea: 1360–1400

Publicat: 19 ian. 2015
3

Succesorul lui Ioan al II-lea al Frantei a fost un rege mare, Carol al V-lea, care a avut mai putine scrupule, iar cand razboiul a izbucnit din nou in 1369 a fost mai bine pregatit, mai ales datorita generalilor sai – Du Guesclin, Clisson – care fortificasera mai multe puncte de rezistenta pe teritoriul francez si elaborasera o strategie bazata pe evitarea luptei, lasandu-i pe englezi sa-si epuizeze singuri fortele. Aceasta tactica a functionat atat de bine incat, fara castigarea unor batalii importante, francezii au recuperat treptat majoritatea teritoriilor cedate la Bretigny.

Vezi si Gaston Jean-Baptiste, fiu al Frantei

Cucerirea si ocuparea unui imperiu continental depaseau fortele Angliei, care „nu era destul de puternica – nici in oameni, nici in bani – ca sa ocupe in permanenta primul loc in Europa”. In fine, si acesta-i faptul cel mai important, Anglia nu mai era stapana marii, fara de care inceta sa mai fie invulnerabila. Stangacia Printului Negru, mai slab ca diplomat decat ca soldat, dusese la alianta regelui Castiliei si a regelui Frantei. Flota lui domina Golful Gasconiei si Canalul Manecii; nu numai ca o flota engleza a fost nimicita la La Rochelle, dar navele franceze intrau nestingherite pe Tamisa, flotilele franceze devastau orasele de pe coasta si incendiau satele de pescari. Singurul mijloc de aparare al Angliei consta in a chema la arme populatia de coaste prin focuri aprinse pe inaltimi – metoda care permitea navalitorilor sa debarce, sa actioneze si sa fuga.

Vezi si Actiunile militare ale lui Francisc I al Frantei

Domnia lui Eduard al III-lea a luat sfarsit in mod rusinos in 1377 si, deoarece Printul Negru murise cu un an in urma, tronul Angliei a fost mostenit de nepotul lui Eduard, baiatul de 10 ani, Richard al II-lea ce avea sa se confrunte curand cu o revolta a taranilor si cu alte probleme serioase. Franta ar fi putut foarte bine sa profite de dificultatile englezilor in timpul domniilor agitate ale lui Richard al II-lea si Henric al IV-lea, momente in care Anglia era incapabila sa castige razboiul. Insa, desi o flota franceza reinnoita a devastat coasta de Sud a Angliei la inceputul domniei lui Richard al II-lea, monarhia franceza a devenit in curand la fel de incapabila ca si rivala sa. Carol al VI-lea al Frantei a venit la putere la varsta de 12 ani si a innebunit in tinerete; in cea mai mare parte a domniei sale de lunga durata (1380-1422), Franta s-a aflat sub controlul rudelor regale, care au pradat veniturile coroanei si au avut numeroase divergente intre ele.
Adauga un comentariu