Sfaturi pentru casa si gradina

Video – Cum se schimba ghiveciul la orhideea Phalaenopsis

Publicat: 16 apr. 2018
14

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand vreti sa transplantati o orhidee este sa procurati un substrat special pentru aceste plante. Orhideele au nevoie de un substrat cu un pH scazut. Pamantul de flori, fie el de cea mai buna calitate, va ucide fara exceptie orice orhidee.

Substratul de cultura trebuie sa fie cat se poate de poros, afanat, usor, bine drenat, mai ales la speciile epifite, care au nevoie de un grad ridicat de aeratie la nivelul radacinilor.

Citeste si Ai o singura orhidee, dar ti-ar placea ca aceste flori sa-ti umple casa? Uite cum sa o inmultesti cu succes

Structura aerisita a substratului este realizata prin continutul ridicat de scoarta de pin, care previne deteriorarea radacinilor, facilitand evaporarea umiditatii excesive si eliminarea conditiilor de dezvoltare a mucegaiului. Substratul trebuie de asemenea sa aiba un continut ridicat de humus astfel incat sa asigure necesarul de vitamine, nutrienti, enzime si minerale pentru o crestere frumoasa si o inflorire de lunga durata.

Transplantarea orhideelor se face numai dupa ce planta a incetat sa mai infloreasca si a inceput sa produca radacini si frunze noi. E importanta schimbarea ghiveciului in acest moment deoarece orhideea are nevoie de substrat nou si de nutrienti pentru a inflori in continuare. Se curata orhideea de toate elementele moarte (frunze sau radacini). De pe radacina plantei se vor indeparta bucatile din vechiul substrat.

Citeste si Ce fel de persoane nu e bine sa tine orhideea in locuinta

In noul ghiveci se va aseza un strat astfel incat sa se mentina inaltimea anterioara de plantare. Se aseaza planta si se acopera cu noul substrat, presand foarte usor si uniform in jurul plantei. In prima saptamana planta nu se uda, permitand in acest fel substratului sa se aseze, iar radacinilor sa se adapteze la noul mediu. Dupa 7 zile se reia udarea. Nu sunt necesare fertilizari in primele luni dupa ce substratul este schimbat.

Referitor la tipul de ghiveci, multi specialisti recomanda vasele transparente  intrucat orhideea este o planta epifita, ale carei radacini se dezvolta deasupra solului. Totodata, nu se recomanda schimbarea ghiveciului dupa cumpararea orhideei (se poate pastra in acelasi vas si doi ani fara probleme), dar daca totusi vreti sa faceti acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemanatoare a vasului.
Adauga un comentariu