Sfaturi pentru casa si gradina

VIDEO – De ce nu se prind pomii fructiferi in livada – Ce te invata horticultorii priceputi – Uite unde ai gresit pana acum si cum trebuie sa procedezi de acum inainte

Publicat: 29 mart. 2017

Plantarea pomilor fructiferi necesita mare atentie si mai ales informare in prealabil astfel incat fiecare puiet pe care l-ati pus in pamant sa se prinda si sa devina un pom sanatos si productiv. Pentru a va asigura ca, desi fara experienta, pomii se prind de la prima incercare, trebuie sa tineti cont de anumite reguli.
Cele mai frecvente greseli pe care le fac pomicultorii atunci cand vine vorba despre plantarea pomilor fructiferi incep de la saparea gropilor pana la primele taieri care se fac la puietul de abia plantat. Pentru a evita astfel de greseli, va facem un top al acestora pentru a putea sa le evitati pe viitor:

1. Nu sapati groapa pentru pomi de pe o zi pe alta!
Un punct foarte important atunci cand plantezi pomi fructiferi este sa tii cont de saparea gropilor. Cu cat sunt sapate cu cateva luni inainte, cu atat mai bine, deoarece se sterilizeaza locul unde vei pune pomul fructifer. Orice carte de specialitate in acest domeniu recomanda saparea gropilor din luna august pentru plantarile de toamna.

Citeste si despre Misterul copacilor care tipa!

2. Nu faceti gropi mici!
Pentru a se prinde bine pomul si a avea loc sa isi dezvolte radacinile cum trebuie, aveti nevoie ca gropile sa fie mari. Marimea gropilor este variabila in functie de gradul de mobilizare al terenului, si anume de la 30x30x30cm in teren desfundat, pana la 60x60x40cm in teren nedesfundat. Cand se sapa groapa, pamantul de la suprafata se pune intr-o parte a gropii, iar cel de la fund in cealalta.

3. Nu plantati pomul fara sa fasonati radacinile!
Trebuie sa tineti cont ca pentru a avea pomi buni de plantat acestia au nevoie sa fie fasonati la radacina. Asadar, se inlatura partile vatamate sau se netezesc radacinile fiecarui pom in parte cu 3-4 cm. Radacinile foarte subtiri, mai subtiri de 3 mm adica se scurteaza la 7-8 cm, se suprima de la baza daca sunt uscate la plantare.
Astfel, fasonarea nu ajuta neaparat la scurtarea radacinii, cat la pastrarea pomilor cat mai sanatosi si bogati. Daca achizitionati pomi fructiferi prin curier, acestia trebuie sa stea cu radacinile in apa cam 1-2 ore pentru rehidratare.

4. Nu cumparati material saditor fara sa va informati despre pepiniera/furnizorul respectiv!
Este indicat ca materialul saditor sa fie procurat  din pepiniere consacrate, recunoscute oficial si controlate, care garanteaza autenticitatea, calitatea si sanatatea pomului. Trebuie sa fie alesi pomii cu radacinile cat mai dezvoltate si intacte, cu lemnul ramurilor copt si muguri bine formati, preferandu-se cei care au numeroase ramuri laterale sau anticipati, la care se poate forma scheletul pomului si implicit intrarea timpurie pe rod.
Efectul plantarii unor astfel de pomi consta in formarea rapida a coroanelor si inceputul fructificarii inca din anul 2 sau 3, obtinandu-se o productie insemnata de  fructe inca din anul 4 de la plantare.

Citeste si despre Placinta rapida cu mere – Reteta de post

5. Nu plantati daca pamantul este inghetat!
Trebuie sa stiti ca perioadele de plantare sunt: primavara devreme sau toamna tarziu inainte ca pamantul sa inghete si iarna, atunci cand solul nu este acoperit de zapada, nu este inghetat si temperaturile sunt de cel putin 2-3 grade Celsius.
Cel mai bine este sa plantati pomii toamna fiindca acum au suficienta rezerva pentru apa, orele de frig la care sunt expusi determina fructificarea in anul urmator daca pomul este in varsta de 2-3 ani, in plus faptul ca este expus la temperaturi joase, caleste pomul iar primavara veti fi siguri daca acesta s-a prins sau nu si daca trebuie inlocuit.

6. Nu plantati pomii prea adanc, dar nici prea superficial!
Pomii nu trebuie sa fie plantati prea adanc, caz in care acestia cresc greu, nu se dezvolta cum trebuie lastarii, ci apar niste rozete mici de frunze. Daca sunt plantati mai la suprafata se risca uscarea lor in conditii de seceta.
La pomii altoiti pe puieti din seminte, regula generala este ca dupa asezarea pamantului in groapa, coletul sa fie situat la nivelul solului. Pomii altoiti pe portaltoi vegetativi se pot planta putin mai adanc decat au fost in pepiniera, pentru a realiza o zona mai mare de inradacinare a portaltoiului, dar punctul de altoire sa ramana totusi cu cativa centimentri (2-3 cm) deasupra solului pentru a evita o eventuala trecere a altoiului pe radacini proprii.

Citeste si despre FOTO! Blestemul comorilor si padurea Calugareasca din Baragan

7. Nu adaugati ingrasamant pe baza de azot!
Aceasta provoaca arsuri radacinilor. Daca nu aveti pamant prea bogat, puteti adauga cel mult gunoi de grajd bine fermentat, vechi de 3-5 ani.

8. Nu uitati sa udati pomul, imediat dupa plantare!
In copca se toarna 1-2 galeti de apa care va drena granulele de pamant intre radacinile pomului si va elibera aerul prevenind aparitia mucegaiului. Dupa ce apa a patruns in sol, se trage tot pamantul in jurul pomului sub forma de musuroi spre a proteja pomul de inghet.

9. Nu plantati pomii prea aproape unul de celalalt!
Distantele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim intre randuri si intre pomi pe rand pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m, de exemplu, distante de plantare. Nu se recomanda plantarea in vai inguste, cu curenti de aer puternici, in zone cu ingheturi tarzii de primavara frecvente. De asemenea se recomanda folosirea a cel putin 2-3 soiuri din aceeasi specie  pentru o mai buna polenizare chiar daca s-au creat soiuri autocompatibile.

Citeste si despre Prajitura „Felie de mar cu nuca si vanilie”

10. Nu lasati pomii fara sa le aplicati taieri imediat dupa plantare!
Taierile impulsioneaza prinderea si puterea de crestere. trebuie stiut ca in momentul scoaterii puietului din pepiniera, sistemul radicular se raneste mai mult sau mai putin. Astfel radacinile ranite nu pot sustine coroana, motiv pentru care plantele nu se prind. Asadar volumul coroanei se reduce cel mai usor tot inainte de plantare. Aceasta operatiune se face dupa regulile taierilor generale. In consecinta, ramurile mai slabe se lasa mai scurte iar cele mai viguroase, mai lungi. Ramurile ranite, bolnave, incrucisate sau crescute in interior se elimina de la inel. Taierile se fac de la inel sau la mugurii cu orientare spre exterior.
Nu se lasa cioturi deasupra mugurelui sau in punctul de ramnificare.

sursa: agrointelloading...

Adauga un comentariu